Volgens het CBS rookt ongeveer 23% van de bevolking en dat is zeker een respectabel aantal kiezers voor Nederland en overigens ook voor Europa.

Nu wordt er niet erg zorgvuldig omgegaan met deze omvangrijke doelgroep en ook niet met andere genieters ,die het leven wat te bieden hebben. Uiteraard is onze levensverwachting niet in gevaar ,maar onze zorgkosten wel. In het toonaangevende Lancet wordt geschreven dat in veel landen een stijging van de gemiddelde levensverwachting is waar te nemen, ook al zal die stijging (waarschijnlijk) kleiner zijn dan voorheen. Spanje doet het meer dan goed en zal ondanks haar drinkers en rokers in 2040 , Japan verdringen van de 1ste plaats. In de Sahara , Noord Afrika zijn o.a. armoede en de barre levensomstandigen van de bevolking die zorgen voor een daling van de gemiddelde leeftijd . De “funding voor deze wetenschappers komt van de Bill & Melinda Gates Foundation”.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31694-5/fulltext
Een reden van de stijgende zorguitgaven is de vergrijzing. Dat betekent dat ouderen steeds ouder worden en dat er ook steeds meer ouderen zijn. Oudere mensen hebben gemiddeld genomen vaker behoefte aan zorg en de zorg die ze nodig hebben, is meestal complexer. Tabak heeft dus niet veel te maken met onze stijgende zorgkosten, ook al wordt roken zijdelings genoemd en het is maar dat u het weet. De onderzoeken zijn geschreven door wetenschappers die de “funding” niet in een ander daglicht stellen en de anti-tabak gevoelens van Bill en Melinda Gates in ieder geval niet bekristeren.