Chinese roker dol op Haagse game

door Rolf Venema  DEN HAAG 

Populair worden in China is niet al te veel Nederlandse bedrijven gegeven. Maar de Haagse spelontwikkelaar Firi Games bewijst dat je ook als 'kleintje' groot kan worden in het Oosten.
Firi's schietspel Phoenix HD, waarin de speler een scheepje bestuurt en golven van vijanden moet vernietigen om zo de hoogste score te behalen, kent vier miljoen spelers. Het opmerkelijke: 2,5 miljoen daarvan komen uit China. „Het was een complete verrassing voor ons", aldus Tijmen Roberti, medeoprichter van Firi. Volgens Roberti werd niet gemikt op een bepaalde markt. Een directe verklaring kon hij in het begin ook niet bedenken.

„Maar op de Apple-ontwikkelaarsconferentie WWDC sprak ik met iemand die verstand heeft van Aziatische markten. Ik vroeg hem of hij enig idee had waarom ons spelletje juist zo succesvol was in China", vervolgt hij. Deze persoon had een opmerkelijk antwoord: „Phoenix HD blijkt perfect te zijn om te spelen met één hand, zodat je kunt roken en spelen tegelijk..."

Inmiddels is Firi bezig met twee nieuwe titels. Phoenix 2 wordt het vervolg op zijn succesvolste titel, terwijl het fantasyrollenspel Pocket Quest heel andere koek is.
Firi maakt alleen spellen voor iOS en slaat Android over. „We hebben als doel om technische hoogstandjes te maken, dat is voor ons alleen mogelijk als we ons op één platform richten", aldus de directeur van Firi.