Tabaksontmoedigingsbeleid
Op dinsdag 23 juni van 16.30 tot 19.00 uur vergadert de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport met staatssecretaris Van Rijn over zijn tabaksontmoedigingsbeleid.

 
JONGEREN

Staatssecretaris Van Rijn wijst op de positieve trend dat Nederlanders steeds minder roken. Dit geldt ook voor jongeren. Jongeren roken echter nog wel te veel, vindt Van Rijn. Zijn ambitie is een samenleving waarin jongeren niet meer beginnen met roken. Jongeren zijn namelijk vatbaarder voor de verslavende werking van nicotine dan ouderen.

SCHOLEN

De overheid heeft in het verleden verschillende maatregelen ingevoerd. In januari 2014 is de minimumleeftijd voor het kopen van tabak verhoogd naar 18 jaar. Verder geldt in alle horeca tegenwoordig een rookverbod en is er de mediacampagne NIX 18, die jongeren aanmoedigt om niet te drinken en te roken voor hun achttiende. Om het aantal rokende jongeren verder omlaag te brengen wil Van Rijn dat alle scholen voor voortgezet onderwijs 100% rookvrij worden. Op dit moment is dit nog 50%. Hij wil daarnaast het rookgedrag extra in de gaten houden van jongeren die 16 tot 18 jaar oud zijn en naar het mbo of hbo gaan.

AFSCHRIKWEKKENDE FOTO’S

Staatssecretaris Van Rijn verwacht dat Europese regelgeving in mei 2016 verwerkt kan worden in de tabakswet. Vanaf dan is het mogelijk om een verbod in te stellen op kleine sigarettenpakjes met minder dan twintig sigaretten. Ook komt er dan een verplichting om de verpakking van sigaretten voor minimaal 65 procent te bedekken met een waarschuwende en afschrikwekkende tekst en foto. In deze waarschuwing moet ook een verwijzing komen te staan naar meer informatie over het stoppen met roken.

VERGADERINFORMATIE

Op dinsdag 23 juni van 16.30 tot 19.00 uur vergadert de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport met staatssecretaris Van Rijn over zijn tabaksontmoedigingsbeleid.

AGENDA EN VERSLAG

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.

VOLG LIVE

Het overleg is op dinsdag 23 juni van 16.30 tot 19.00 uur in de Klompézaal. U kunt het overleg live volgen in video of audio.