ETTEN-LEUR - Het voornemen van GGZ Breburg in Etten-Leur om een totaal rookverbod voor al haar instellingen in te voeren, houdt de gemoederen flink bezig. Op de website van BN DeStem wordt overwegend negatief gereageerd op de plannen die de gezondheidsinstelling woensdag bekendmaakte.

GGZ Breburg wil ook af van buitenroker

Directe aanleiding voor het overwegen van een totaal rookverbod is de brand die vorig jaar oktober in het pand in Etten-Leur woedde. Een verwarde 33-jarige bewoner stak een 60-jarige vrouw in brand.

Dat gebeurde in de rookruimte van een afdeling voor cliënten met zware psychiatrische problemen. Later bleek dat de zichtlijnen naar het rookhok ondermaats waren.

 

'Hebben zij niet dezelfde rechten?'

Om die reden bekijkt de cliëntenraad de mogelijkheden van een totaal rookverbod, maar dat vindt het gros van de reagerende lezers van BN DeStem te ver gaan. “Dit kun je echt niet maken”, laat Jopy weten. “Een sigaret roken is goed voor mensen met een probleem. Hoe wil je dat anders gaan opvangen?

Ook Alex neemt het op voor de cliënten. “Deze mensen, die al zo ziek zijn dat ze opgenomen moeten worden, wordt ook nog eens het roken afgepakt? Hebben zij niet dezelfde rechten als ieder ander?”

Achter die woorden schaart lezer ‘Ekko’ zich. “Mensen die in de laatste fase van hun leven zitten, ga je het roken niet ontnemen. We kunnen ook verschrikkelijk gaan overdrijven. Alcohol is nog veel schadelijker, dat ook maar verbieden?”

Behalve het veiligheidsaspect voert de cliëntenraad van GGZ Breburg aan dat roken anno 2015 niet meer past binnen het beleid van de gezondheidsinstelling. Onzin, schrijft Ton Wurtz.

“Het zou beter zijn eens te kijken naar de werkelijke problemen, in plaats van het sigaretje te ontnemen van patiënten en hun dierbaren.”

 

Onderzoek rookverbod

Het onderzoek van GGZ Breburg moet uitwijzen of een totaal rookverbod juridisch mogelijk is en welke gevolgen het met zich meebrengt. De projectgroep kijkt ook of er vergelijkbare locaties zijn waar al sprake is van een totaal rookverbod.

GGZ West-Noord Brabant, waar ook Bergen op Zoom, Roosendaal en Halsteren onder vallen, liet woensdag weten tegen een totaal rookverbod te zijn. GGZ Breburg streeft er echter naar om binnen twee jaar volledig rookvrij te zijn.

In 2013 werd in de GGZ Breburg ook al zeker drie keer brand gesticht door een bewoner. Er is geen verband tussen die zaken en de zaak van oktober 2014, meldde een woordvoerder van de politie destijds.