Het eten van ’houdbaar vlees’ is gevaarlijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat volgende week een strenge waarschuwing uitvaardigen tegen het eten van bewerkt vlees. Industrieel bewerkte hamburgers, hotdogs, allerlei soorten ham, worst en spek zouden, zeker wanneer dergelijke producten bijna dagelijks worden gegeten, in hun risico op kanker enigszins te vergelijken zijn met de gezondheid ondermijnende effecten van sigaretten, alcohol en ook asbest.

Vooral de link tussen vlees en darmkanker is sterk, met schattingen dat de helft van de gevallen kunnen worden voorkomen door een gezondere levenswijze.
Een mogelijke verklaring voor het risico op darmkanker is het zogeheten heemijzer. Deze stof geeft rood vlees zijn rode kleur, maar kan ook de darmwand beschadigen.

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat bijvoorbeeld om salami, ham, bacon en rookworst. Ook hamburgers en gehakt vallen onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven.