Vanaf mei 2016 krijgen sigaretten en shag in Frankrijk een witte verpakking zonder logo, voorzien van waarschuwingsfoto’s en -teksten. Alleen de merknaam wordt nog vermeld. Daarmee volgt Frankrijk het voorbeeld van Australië.

De Franse overheid hoopt met de nieuwe verpakking het aantal rokers terug te dringen. In Frankrijk rookt een kwart van de volwassenen. Een op de drie jongeren rookt. De e-sigaret is voor veel Fransen een aantrekkelijk alternatief en bijzonder populair.

Afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes

In 2011 voerde de Franse overheid daarom al pakjes in met afschrikwekkende plaatjes. Ook in Nederland krijgen sigaretten vanaf mei volgend jaar zulke verpakkingen. Niet erg zinvol, laat gedragswetenschapper Gjalt-Jorn Peters weten via NOS.nl.

‘Als zo’n pakje sigaretten zegt dat roken slecht voor je is, dan ga je inschatten of dat een bedreiging voor je is. De mensen die al geloven dat ze kunnen stoppen, zullen dat eerder proberen door dat soort waarschuwingen. Maar de mensen die dat niet geloven, of bijvoorbeeld mislukte stoppogingen hebben gedaan, zullen er minder aandacht aan schenken of gewoon de effecten ontkennen.’