SEO rapport over kosten roken is propaganda gestuurd onderzoek

Laren, 16 februari 2016—Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen: “Roken is slecht: geen twijfel. Strijden tegen jeugdroken is lovenswaardig. Het is echter wel triest dat de anti-rook fanatici onderzoekers hebben gevonden die bereid zijn hun wetenschappelijke reputatie uit het raam te smijten.

Het SEO rapport dat gisteren werd gepubliceerd hanteert uitgangspunten en methoden die belachelijk slecht zijn. Het leidt allemaal wel tot conclusies die de actievoerders van Eindspel graag wilden hebben: roken kost de samenleving erg veel geld. Dat roken de samenleving ook geld oplevert (accijns, besparing ziektekosten en pensioenen) wordt verzwegen.
De SEO heeft eerder onderzoek naar dit thema verricht en toen was de conclusie: roken levert de samenleving netto geld op. Dat onderzoek is inmiddels –heel handig!- onvindbaar.

Suggestie

Laten de activisten van Eindspel hun blijkbaar ruime geldpotten nu inzetten voor een onderzoek dat bijdraagt aan een verstandige maatschappelijke discussie over roken. En laat het onderzoek uitvoeren door onkreukbare onderzoekers.”