Michael Schaap zat onlangs bij de VPRO wat persberichten te tikken voor zijn met de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf genomineerde TV-serie De Hokjesman. En hij stak er een sigaretje bij op.

Dat was tegen het zere been van de bewaking van de progressieve omroep. “Toen hoorde ik de bewaker, en ik dacht: wacht even. Dus ik zei: ‘Nee. Nee, ik maak die sigaret niet uit, wat doe je eraan?”
“De Amerikaanse schrijver Mark Twain, een van mijn helden, heeft eens gezegd: ‘Ga nooit in discussie met idioten, ze halen je omlaag.’ Toch kun je soms niet anders.

Nee. Nee, ik maak die sigaret niet uit

Een paar weken geleden zat ik om half elf ’s avonds in het gebouw van de VPRO te werken. Het was vlak voor de eerste uitzending van ‘De Hokjesman’, over de Drenten, en ik zat persberichten te tikken. Ik was alleen, had de ramen wijd open en rookte een sigaret. Ik was heel geconcentreerd bezig en toen kwam een bewaker binnen. In zo’n blauw pak. En die zegt: ‘Je mag hier niet roken.’ Dus ik zei: ‘Ik snap dat je dat zegt, maar het is avond, dit is de VPRO, een vrijzinnige omroep.’ Weet je wat hij zei? Hij zei: ‘Niks mee te maken, als je in Nederland bent, moet je je aanpassen.’ Toen hoorde ik de de bewaker , en ik dacht: wacht even. Dus ik zei: ‘Nee. Nee, ik maak die sigaret niet uit, wat doe je eraan?’ Ging hij zijn collega erbij halen, stonden er opeens twee van die gasten. Maar ik dacht: dit is de VPRO, en ik maak me toch al druk om hoe braaf die club is geworden, dus stak ik er nog een op. Toen gingen ze de politie bellen. ‘Moeten jullie vooral doen’, zei ik, ‘bel de politie maar, sleep me hier maar vandaan, lijkt me een goeie voor morgen in de krant.
Vervolgens ben ik gaan roepen: ‘Regels zijn regels? Als iedereen zich aan de regels hield, dan was er geen creativiteit. En ook geen VPRO.'”