Het is alweer oud nieuws, want zo gaat dat in deze snelle wereld waarin nieuwtjes na drie minuten al over de houdbaarheidsdatum zijn. En eigenlijk was het ook al geen nieuws om mee te beginnen. Geen nieuws omdat het eigenlijk gewoon geen ‘nieuws’ is, maar ook omdat het aan de Nederlandse media voorbij ging. Maar toch. Eerder deze week ging er een code rood van de Verenigde Naties omhoog over ons voedingspatroon. Want, je verwacht het niet, bij de VN zijn ze er eindelijk achter dat ongezonde voeding meer gezondheidsrisico’s oplevert dan roken. Ik denk: Eindelijk! En gelijk daarna denk ik heel cynisch: hier is een grote lobby gaande. Want de machtige voedingsmiddelenindustrie steek je niet zomaar even een mes in de rug. Voeding is handel. Iedere calorie die u meer eet, is geld in het laatje. En dat u daarom al decennialang gestimuleerd wordt toch vooral zoveel mogelijk calorieën tot u te nemen, mag geen verrassing heten. Toch?

De strekking van het alarm van de VN dan als eerste: Een ongezond voedingspatroon levert meer risico’s op voor de volksgezondheid dan roken. Bam. Ongezond eten is dus slechter dan roken. Ik herhaal: ongezond eten is slechter dan roken! Laten we even de tijd nemen om dit goed te laten doordringen. Ongezond eten is slechter dan roken. SLECHTER DAN ROKEN!

Het meest schokkende aan dit ‘nieuwtje’ vind ik dan dat dat voor veel mensen wel een verrassing is. En dat velen het weg zullen wuiven. Niet dat dat hun schuld is, er worden miljarden gestoken in het rookgordijn dat tussen ons consumenten, en de waarheid over voeding steekt. En wat nou goed is en wat niet, dat vereist toch echt heel wat onderzoek. Zelfstandig onderzoek. Want de nieuwtjes over biologisch eten, superfoods en dergelijke ‘junk’, daar zitten natuurlijk ook gewoon producenten achter. Net zoals alle televisieprogramma uithangborden voor producten zijn, geldt dat ook voor een grote portie van de dagelijkse krant. Wil je echt iets over voeding weten, dan moet je zelf op zoek naar antwoorden. En vind je weg maar eens in dat oerwoud van leugens en onzin.

Goed. Slechte voeding is dus slechter dan roken. Maar wat is dan slechte voeding? En wat zijn dan precies die risico’s? Diabetes. Hartkwalen. Problemen met de galblaas. Met de lever. Nierproblemen. Kanker. Neurologische stoornissen. Depressie. Onvruchtbaarheid. De lijst is bijna eindeloos. Is dat gek? Nee. Voeding is letterlijk overleven. Je lijf heeft vitaminen, mineralen, vetten, etcetera, etcetera nodig om zichzelf in stand te houden. Om infecties te lijf te gaan, virussen, andere schadelijke invloeden van buitenaf. Voeding is eigenlijk het enige middel waarmee je je lichaam kunt onderhouden. En toch lijken we maar niet te begrijpen dat slechte voeding een regelrecht gif is. Omdat we heel weinig weten over eten. De voorstellen van de VN om de voedingsmarkt te reguleren en extra te belasten zijn allemaal prima hoor, maar dan nog kan je heel ongezond eten met gezonde voedingsmiddelen. Neem de guacemole van de foto hierboven bijvoorbeeld. Die is heel gezond, want van de avocado, gemengd met verse knoflook en verse rode peper wat deze guacemole tot een superfoodbom maakt. Ja. Dan ga je het klaarmaken met, laten we zeggen, gerookte kip en doe je er ook nog een garnaaltje bij ofzo en dat neem je als tussendoortje. Dan ben je dus gewoon slecht bezig. Waarom? Dat is nou precies wat ik bedoel. Het lijkt mij daarom dat we op school moeten beginnen. Verplicht vak: voeding. Want voeding is echt het aller- aller-, allerbelangrijkst in ons leven. Daar zou je dus eigenlijk ook het aller- aller- allermeest van moeten weten.