Naar aanleiding van mijn vraag aan de NVWA hoe het zit met rookbeleid van Horeca gelegenheden en dan specifiek met Het Holland Casino, is het duidelijk dat er aan duidelijkheid nog wel wat hapert.


Het Holland Casino hanteert volgens haar eigen website een ruimhartig beleid waarbij medewerkers de rookruimten mogen betreden, de asbakken legen, glazen ophalen en bitterballen aan de bezoekers uitdelen, ook de waarneming ter plekke laat deze methodiek zien. Een pluim natuurlijk voor deze klantvriendelijke benadering doch in de reguliere Horeca worden bedrijven beboet zodra deze de rookruimte betreden, voor wat voor reden dan ook. Volgens mijn recente mail aan de NVWA is er geen onderscheid van behandeling tussen reguliere Horeca en Holland Casino, aldus de NVWA. Nu zegt de NVWA dat er bijvoorbeeld geen glazen mogen worden opgehaald in de rookruimte en dat er alleen op gezette tijden glazen mogen worden opgeruimd. Helaas is de rookwerkelijkheid anders voor Holland Casino.
- Een rookruimte geeft een positief resultaat in de jaarrekening
- Reguliere Horeca ondernemers ondervinden veel last van het uitschrijven van boete’s door de NVWA
- Rookruimten dragen bij tot een positief resultaat van de onderneming, een goed voorbeeld hiervan is het Holland Casino
- Gelijke monniken gelijke kappen zou het uitgangspunt moeten zijn
- Eerlijke voorlichting en transparantie in de communicatie van de NVWA/VWS
- Stoppen met het demoniseren van de roker

Geachte heer Wurtz,

Op grond van art. 6.2. tweede lid van het Tabaks- en rookwarenbesluit is roken toegestaan in een voor het roken aangewezen afsluitbare en aangeduide ruimte. Tijdens het gebruik van de ruimte als rookruimte mogen daarin door niemand werkzaamheden worden verricht zoals het ophalen van glazen en serviesgoed. Noodzakelijke werkzaamheden kunnen in de aangewezen rookruimte slechts worden verricht wanneer de ruimte niet als zodanig in gebruik is en nadat deze ruimte gelucht is.

Indien tijdens een controle op het rookverbod geconstateerd wordt dat er tijdens het gebruik van de rookruimte werkzaamheden worden verricht, dan wordt daartegen altijd optreden met een rapport van bevindingen. Dat is ook het geval indien er werkzaamheden worden verricht in een rookruimte die als zodanig niet in gebruik is, maar na gebruik niet gelucht is. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen de 'reguliere horeca' en casino's zoals Holland Casino.

Met vriendelijke groet,

Team Klantcontactcentrum ¬

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/inhoud/rookverbod-verplichte-maatregelen/veelgestelde-vragen-rookverbod

Er mogen geen werkzaamheden in de rookruimte worden verricht (ook niet door de eigenaar). Ook glazen ophalen in de rookruimte is niet toegestaan. De rookruimte mag pas worden schoongemaakt na sluitingstijd.
Er mogen tijdens openingsuren waarbij de rookruimte in gebruik is, of recentelijk in gebruik is geweest, geen glazen worden opgehaald of asbakken worden geleegd. Dit geldt ook voor de eigenaar of werkgever.
https://www.hollandcasino.nl/onze-spelregels/rookbeleid

ROOKBELEID
RUIME SMOKE & PLAY ROOKRUIMTES

SPECIALE ROOKRUIMTES IN ELKE VESTIGING
Ook in Holland Casino geldt het horeca rookbeleid. Het rookbeleid van Holland Casino is ook van toepassing op elektronische sigaretten. Voor gasten die willen roken zijn in iedere vestiging speciale rookruimtes ingericht. In Holland Casino kan alleen worden gerookt in de daarvoor bestemde rookruimtes. Niet-rokende gasten zullen hier geen hinder van ondervinden.

Onze vestigingen beschikken over ruime Smoke & Play zones, waar het is toegestaan om te roken. In de Smoke & Play zones vindt u een gevarieerd aanbod van nieuwe en populaire speelautomaten. Onze medewerkers mogen alleen tijdens vastgestelde servicemomenten de rookruimtes betreden. Op die momenten is het niet toegestaan om te roken. Vraag onze medewerkers om meer informatie.

Binnen elke vestiging wordt duidelijk naar de rookruimtes verwezen. Deze zijn te herkennen aan het 'Smoking' beeld. Op deze wijze hoopt Holland Casino aan alle gasten een passende oplossing te bieden ten aanzien van het horeca rookbeleid.