Het grootste deel van de mensen die u dagelijks tegenkomt zijn geestverschijningen.

In ieder geval de mensen die ouder zijn dan twintig jaar.

Het overgrote deel van de twintig plussers is opgegroeid in een maatschappij waarin overal gerookt werd. Het begon al met vader met een sigaret, sigaar of pijp boven de wieg. Daarna de leerkrachten op de lagere school, de middelbare school, binnen en buiten, enfin er is geen plek te bedenken waar niet gerookt werd.

Het overgrote deel van die twintig plussers zijn dus geestverschijningen, want al lang dood.
Overleden ten gevolge van de meest afschuwelijke ziektes. Longkanker, hart- en vaatziektes, strottenhoofdkanker, tongkanker...........te veel om op te noemen.

Hoe ik dit alles weet? Zal ik u zeggen. Ik ben nog een van de weinig rokende twintig plussers die nog écht leeft. Aanstaande meimaand 69 op de teller. Maar ik ben dan ook de uitzondering die iedere regel bevestigt.

Met de regelmaat van de klok bezoek ik een tabakswinkel om sigaren te kopen. Ik durf u niet te vertellen wat ik daar te zien krijg, Op alle pakjes en doosjes teksten in grote blokletters waarmee gewaarschuwd wordt voor een vroegtijdige dood, longkanker, slecht zaad, hart- en vaatziekten, enz.
(Waarschijnlijk zijn de letters zo groot omdat men denkt dat roken ook op de ogen slaat.)

Voor degenen die niet lezen kunnen zijn er sinds kort ook foto’s van de meest ernstige kwalen geplakt. Kortom, een bezoek aan een tabakszaak bezorgt je regelrechte nachtmerries.

De meeste van mijn generatiegenoten moeten dus al lang na een pijnlijke en vreselijke ziekte overleden zijn. Dat ik er nog ben mag een godswonder heten.
Omdat ik een groot vertrouwen heb in de kennis van de medici en in hun wetenschap, ga ik er vanuit dat alle waarschuwingen niet voor niets zijn. Trouwens ook de overheid gaat al meerdere jaren
mee in hun adviezen: verbiedt het roken, binnen, buiten, overal. Het is dodelijk.
Nee, niet alleen voor de rokers, maar ook voor degenen die in hun buurt staan. In de rij voor het pretpark, op de perrons (waar het altijd tocht), het is dodelijk! Een soort van gifgas.

Te denken dat al onze familieleden, vrienden, kennissen die opgegroeid zijn in een kwalmende maatschappij nu nog steeds rondlopen en dat u die nog steeds levend en wel tegenkomt, dat móeten
geestverschijningen zijn. Kan niet anders.

Pastoor G. Hover
Sint-Matthiaskerk in Maastricht
Ambassadeur Stichting Rokersbelangen