Philip Morris lanceert e-sigaret IQOS in Nederland


07 JUN 2017 Harry van Gelder/Telegraaf
Philip Morris, de grootste en rijkste sigarettenfabrikant van de wereld, wil op termijn stoppen met de verkoop van ongezonde sigaretten, waarvan het er jaarlijks 813 miljard van verkoopt.

Het bedrijf zet koers naar een rookvrije toekomst, ,,omdat dit beter is voor de rokers en voor de maatschappij.’’

In plaats van de sigaret moeten de rokers aan de IQOS, de volgens het bedrijf het innovatiefste rookloze tabaksproduct.

Het nieuwe rokertje, dat volgens Philips Morris, ‘in alle waarschijnlijkheid’ veel minder ongezond is, wordt vandaag in Nederland gelanceerd. Om het publiek hierover te informeren, opent de fabrikant een eerste winkel in Nederland, in de Wolvenstraat in Amsterdam.

Bedrijfsmatig lijkt er geen enkele reden voor Philip Morris om het bedrijf op de kop te zetten. Weliswaar loopt het aantal rokers een beetje terug, maar ondanks de miljarden die aan anti-campagnes zijn gespendeerd, roken in Nederland nog steeds een kleine drie miljoen en wereldwijd 1miljard mensen. Philip Morris zette vorig jaar een kleine $75 miljard ( inclusief accijns en btw) om, en maakte een nettowinst van $7,2 miljard. Beleggers vinden het prima. De koers steeg sinds eind vorig jaar van $90 naar $120.

De alarmerende rapporten over de gezondheidsrisico’s van sigaretten, knagen echter aan de sigarettenfabrikant. ,,We willen rokers een minde schadelijk alternatief bieden. Nu is het stoppen of roken. Stoppen is echter voor veel rokers te moeilijk’’, zegt Markus Essing, Managing-Director van Philip Morris Benelux. ,,Omdat de tabak in de IQOS niet verbrandt, maar verhit, vermindert het de schadelijke stoffen met 90 tot 95%. Het gevaarlijkst voor de gezondheid is teer, maar dat komt niet vrij, omdat de tabak niet verbrandt’’, zegt R&D directeur Patrick Vanscheeuwijck.

Meer dan 300 mensen werken in het Zwitserse Neuchâtel al enkele jaren aan de IQOS. Philip Morris spendeerde er $3 miljard aan. De e-sigaret bestaat uit een oplader en een houder, waarin een tabaksstick wordt gestoken die wordt verhit tot maximaal 300 graden. Dat is lager dan sigaretten die bij 600 tot 800 graden branden.

Goedkoop is het niet. De oplader en houder kosten €70 en een pakje van 20 tabakssticks €6.

Het nieuwe tabaksproduct van Philip Morris is niet onomstreden. Mogelijk is het schadelijker dan gedacht. Ook zou het de stap om te gaan roken voor jongeren kleiner maken. ,,Ik zeg niet dat IQOS zonder risico is. Maar het is bedoeld voor rokers. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 2% van de ex-rokers geïnteresseerd is in IQOS, en minder dan 1% van de niet-rokers. Van de rokers die het product proberen, stapt twee derde er geheel op over’’, zegt Essing.

Natuurlijk is er scepticisme over onze onderzoeken, zegt Vanscheeuwijck. ,,We willen transparant opereren. Daarom geven we alle gegevens aan allerlei onderzoeksinstituten, zoals de US Food en Drugs Administration die we onlangs 2,2 miljoen bladzijden aan wetenschappelijke rapporten hebben toegezonden.’’

Ook RIVM onderzoekt de gezondheid van de IQOS. De resultaten worden in het najaar bekend gemaakt.

De ombouw van Philip Morris noemt Essing het meest opwindendste moment in de 170-jarige geschiedenis van de sigarettenfabrikant. Hij denkt dat het gaat lukken. ,,In Japan waar het nieuwe tabaksproduct als eerste werd geïntroduceerd, is het marktaandeel al meer dan 10%. Momenteel zijn er wereldwijd twee miljoen gebruikers’’.

Dat is nog lang geen 1% van de rokers. Philip Morris heeft nog een lange weg te gaan.