Inmiddels weten wij dat de Horeca al tijden streng gecontroleerd wordt door de NVWA of de voorgeschreven en gehanteerde rookregels van de overheid goed worden toegepast. Hoge boetes en sluitingen zijn nare gevolgen voor  het niet of niet goed toepassen van de rookregels als je een rookruimte heb in je horecabedrijf.

De NVWA heeft op de website standaard vragen geformuleerd en zegt daarover;

Wie mag er tijdens openingsuren de glazen ophalen en de asbakken legen in de rookruimte?
Niemand. Er mogen tijdens openingsuren waarbij de rookruimte in gebruik is, of recentelijk in gebruik is geweest, geen glazen worden opgehaald of asbakken worden geleegd. Dit geldt ook voor de eigenaar of werkgever.
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/inhoud/rookverbod-verplichte-maatregelen/veelgestelde-vragen-rookverbod
In een WOB verzoek heb ik daar vragen over gesteld en de (schriftelijke) antwoorden zijn ronduit verbijsterend.
Medewerkers Holland Casino betreden de rookruimte,legen de asbakken en halen de glazen op, het is een opmerkelijke constatering en bovendien strijdig met hun antwoorden op de website. Dat er ook versnaperingen worden uitgedeeld lees ik nergens. Service of klantvriendelijk handelen is natuurlijk het uitgangspunt en dit moet natuurlijk door iedere Horeca ondernemer worden uitgedragen en dat geldt ook voor de service in rookruimtes. Want gastvrijheid is een pet die ons allemaal past alleen blijkt die voor het Staatsbedrijf toch iets ruimer te worden toegepast dan bij de overige Horeca. Wellicht speelt de ophanden zijnde verkoop een rol.