De eerste e-sigaretten gaan terug tot 2004 en zijn in China ontwikkeld.

Ze zagen er uit als filtersigaretten, waarbij de filter het patroon was met nicotine-houdend vloeistof, in de sigaret een batterij zat en voor de versiering een oranje lampje in de punt oplichtte alsof je een hijs van een echte sigaret nam.
Een belangrijk en veel aangehaald onderzoek dat vapen als hét alternatief voor roken neerzet, is dat uit augustus 2015 van Public Health England. In het rapport stelt het agentschap van het Britse ministerie van volksgezondheid dat "e-sigaretten 95% minder schadelijk zijn voor je gezondheid dan normale sigaretten" en rokers van de tabak kunnen afhelpen. Er zijn wel kanttekeningen bij het onderzoek geplaatst omdat de UK zo'n beetje het meest pro-vape land ter wereld is.
Vaping’ is een andere benaming voor het elektronisch roken of het dampen. Het principe van deze manier van roken is de elektronische sigaret. De reden om aan elektronisch roken/vaping te doen, ligt nogal uiteen. Er zijn mensen die deze manier van roken gewoon prettiger en minder ongezond vinden. Ook heeft de Universiteit van Berkeley, met veel lof geschreven over deze technologie; http://www.hsph.harvard.e...nt/files/article.jphp.pdf
Wellicht is de elektrische sigaret een eerste stap naar onze vooruitgang. Maar onze maatschappij blijft protesteren aan de hand van wetenschappelijk dubieuze stellingen en over de kwalijke invloeden van vapen. Zo zou de elektronische sigaret boordevol schadelijke stoffen zitten. Flauwekul of bittere ernst , ik hoor je mening graag.