Landelijk is de discussie losgebarsten of roken bij openbare zwembaden nog wel verantwoord is. Een sigaret opsteken bij het buitenbad of op de ligweide geeft een slecht voorbeeld voor kinderen, zo wordt betoogd. Bij de zwembaden in de regio is de discussie bekend, maar de meningen zijn verdeeld.

Bij het Prins Willem Alexanderbad in Koudekerk zien ze het niet zo zwaar. Ada de Langen, lid van de commissie van beheer, stelt dat er nooit problemen zijn met de rokers. "Ze zeggen, de kinderen zien het allemaal, maar je kunt niet alles verbieden omdat de kinderen het zien. Het is openbare ruimte en mensen hebben hun eigen keuze. Ze kunnen een sigaretje roken als ze dat willen en ook een biertje drinken. In de afgelopen vierentwintig jaar hebben we nog nooit een probleem gehad, het regelt zichzelf eigenlijk wel." Bij het zwembad hebben ze geen zin om politieagentje te gaan spelen, voegt De Langen toe. "Wij gaan hier heel gezellig met elkaar om en er zijn nooit gekke dingen. Wij gaan dus niets verbieden."

Bij zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp zijn ze dat ook niet van plan. "Wij laten het aan de mensen zelf. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid," zegt PR-man Jan Slappendel. "We raken klanten en vrijwilligers kwijt als we een rookverbod instellen. Vrijheid blijheid dus." Badjuffen Yvonne Smits en Yvonne de Boer roken ook weleens een sigaret tijdens het toezicht houden aan het bad. "Het is hier geen punt van discussie, niet met de andere vrijwilligers en niet met de bezoekers. We horen nooit: kan die asbak weg. Eerder, kan er nog een asbak bij, haha."
Bij zwembad De Fuut in Reeuwijk kijken ze er heel anders tegenaan: daar geldt een zero tolerance beleid. "Twee jaar geleden hebben we met de vrijwilligers het bad overgenomen van de gemeente. Toen hebben we daarna meteen een rook- en drankverbod ingesteld," zegt bestuurslid Robin van Galen. "We willen een sportieve uitstraling en roken hoort daar niet bij. Iedereen was het er meteen mee eens, mensen vinden het ook heel normaal dat je hier niet mag roken."
Bij zwembad De Hoorn in Alphen wil men ook die kant op. "Een zwembad is bedoeld voor sportieve activiteiten en roken past daar niet bij," aldus zwembadmanager Jeroen Verjaal. "Wij willen toe naar een antirookbeleid en zullen dat gefaseerd invoeren." Bij De Hoorn is roken op de ligweide en bij het buitenbad nu wel toegestaan. "Als de ligweide open is, mag dat nu nog," zegt Verjaal. "Maar we gaan de ligweide niet speciaal openen omdat mensen willen roken."