'Wie een pakje sigaretten per dag rookt, jaagt er elke twee weken een boom doorheen' zei Vrij Nederland in een recent verschenen artikel.

Uiteraard is dit een naar neveneffect dat de tabaksgebruiker elke 2 weken een boom oprookt en wij laten nog maar even in het midden of de conclusies wel juist zijn en niet de persoonlijke voorkeur weergeeft van de betrokken journalist(en). Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er veel grotere bedreigingen voor ontbossing, namelijk hout, papier, palmolie ,soja en mijnbouw. https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/themas/bossen/ontbossing.htm

Sojateelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag, een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar. Ook de snelgroeiende vraag naar papier leidt tot ontbossing, ondanks het digitale tijdperk. Wereldwijd wordt één op de drie gekapte bomen verwerkt tot pulp, het half fabricaat van papier.
Vrij Nederland publiceert met de anti tabak hype en een “zogenaamd “spraakmakend artikel en zet daarmee de toon dat rokers iedere 2 weken een boom opsteken. Populair ,leuk bedacht en de gebruiker proeft z’n boom al, maar wordt het niet tijd om alle effecten van ontbossing in het juiste perspectief plaatsen ,Vrij Nederland?