Midas Dekkers , zoon van een caféhouder omschrijft de bruine kroeg als gezellig in een hol zitten met getemperd licht.

Nu betekent gezelligheid voor mij, eigen baas zijn in je eigen kroeg en dan zonder verdere bemoeienis van onze betuttelende overheid. We zien, lezen dat de bruine kroeg langzaam uit ons straatbeeld verdwijnt en wij weten dat het verbod van de sigaret daaraan bijdraagt. Nu is voor velen de sigaret een welkome opsteker bij een glas bier of een Jonge Klare maar op den duur zal alleen de herinnering van deze geweldige kroegcultuur alleen nog zichtbaar zijn op foto’s en zijn wij aangewezen op “gezonde “staats kroegbedrijven waarbij gastvrijheid zeker een minder prominente krijgt toebedeeld. 

Hoe moet het gaan als uitbater van een bruine kroeg , het begint met gastvrijheid en een (vrije) keuze hebben, rokers of geen rokers, drank of geen drank en met uiteraard het laatste woord voor de uitbater. De wet zegt; Verbod verkoop alcohol aan dronken personen (het verbod op ‘doorschenken’)
In artikel 252 van het Wetboek van Strafrecht is bepaald dat het is verboden om: iemand die dronken is bedwelmende drank (alcohol dus) te verkopen of toe te dienen, iemand onder de 16 dronken te voeren, iemand met geweld of dreiging met geweld te dwingen alcohol te drinken." Als je denkt dat iemand erg dronken aan het worden is, zeg van te voren "dit is de laatste die je krijgt" en daarna niet meer schenken. De magische woorden die daarna volgen zijn "Jij hebt genoeg gehad" Als uitbater ben jij de baas, en zatte mensen zijn geen aanwinst en zeker niet leuk voor de sfeer. Midas Dekker schreef een boek over het café ”Volledige Vergunning “ en komt in oktober van dit jaar uit. Laat ik voor de volledigheid een paar van zijn uitspraken citeren; “Een goede plek voor mensen is daarom de bruine kroeg, meent Dekkers. Hij vindt het dan ook zonde dat veel bruine kroegen hun deuren moeten sluiten”. "Ik wil deze aardbodem niet verlaten voordat ik de mensen erop gewezen heb dat ze, waar ze bijstaan nondeju, een van de aardigste cultuurgoederen naar de kloten laten gaan", aldus Dekkers. "Voor mij is het café de meest geborgen plek ter wereld. Dat is een ervaring die ik als 5-jarig kind al had, dus zelfs zonder drank vond ik het al een veilige omgeving." Dekkers herinnert zich de tijd dat mensen na hun werk nog even een borreltje dronken in de kroeg. Daarna kwam je vrolijk thuis. Nu staan ze liever in de file dan dat ze aan de bar een borreltje drinken. Zelf kwam hij als kind al veel in kroegen, omdat zijn vader een café had. Het waren goede en mooie tijden.