Het lijkt erop alsof de gezondheidsdictatuur steeds dichterbij komt en het beslissen over je eigen gezondheid niet meer telt.

Je moet meer met je leven doen, hemelen zo lang mogelijk uit stellen en het gedachtegoed over je gezondheid aanpassen.
Hemelen ga je uiteindelijk toch en er zijn veel meer dingen dan roken die het leven kunnen bekorten en waar we niet zo huichelachtig over doen. Ja, voor een straffe roker zal het soms best lastig zijn, net als vele andere zaken die prettig zijn om te herhalen of onprettig om niet te herhalen, maar slaaf worden van je eigen of andermans gezondheid levert uiteindelijk veel minder plezier op.
Het is een fabel dat rokers de samenleving meer geld (kosten) zouden kosten voor de zorg integendeel ,het is minder. (www.rokersbelangen.nl) Je gaat gemiddeld 7 jaar eerder hemelen en bovendien betaal je je leven lang blauw aan accijns. Minder pensioenkosten en een groot deel van de zorgkosten door ouderdom is er niet. Het zou wel erg bizar zijn als we iedereen forceren een leven te laten leven op basis van veel meer zorg en zorgpremie zonder hem/haar een eigen keuze te geven hoe ze hun leven wensen in te richten of eventueel wensen te continueren.