Ik, Ton Wurtz van Rokersbelangen, ga u niet vertellen dat u moet stoppen met roken.

Laat u niet vertellen dat u perse moet stoppen in het zogenaamde Stoptober en laat u niet opsluiten in een villa met honderden camera’s erop. Maar ik raad u vooral aan om niet te stoppen omdat de overheid dat van u verlangt. De overheid èn de consument verlangt steeds meer een gezonde levensstijl. Dat is begrijpelijk, maar het verketteren van de roker is niet nodig.

Liever breek ik een lans voor de gezondere alternatieven voor roken, zoals de e-sigaret of HeatControl ,zonder verbranding van tabak en zonder rook. Pas als we roken op deze positieve manier benaderen is er ruimte voor een volwassen debat. Zo’n volwassen debat is er ook over voeding. Denk aan zout, suiker, vet. En het klimaat. Denk aan CO2-reductie, minder fijnstof en snelheidsbeperking op de A2.
Let op! Ik zeg niet dat u moet blijven roken of dat u moet beginnen met roken. Het mag voor iedereen duidelijk zijn: roken is niet goed voor je. Maar het goede nieuws is dat je een eigen keuze kunt maken. Zelf ben ik negen jaar geleden gestopt met roken. Uit eigen beweging en omdat mijn omgeving dat graag wilde. Nou snap ik dat een gewenning soms heftig kan zijn. En iedereen die wilt stoppen moet daarbij de hulp zoeken die daarbij nodig is. Maar of u nou stopt of niet, het goede nieuws is dat het uw keuze is!