De oorspronkelijke uitspraak luidde: ‘er tabak van hebben’ wat zoiets betekent als ‘er een hekel aan hebben’.

Tabak was toentertijd (de 17e eeuw) iets wat als erg lekker werd beschouwd en dat niet voor iedereen beschikbaar was. Ging er dus iets fout dan werd tabak op ironische wijze in opmerkingen gebruikt. Nu worden wij al geruime tijd bestookt en omgeven door een “vijand” of beter gezegd ,door anti-tabak organisaties die het dagelijks leven van U zoveel mogelijk probeert te demoniseren door publicaties in de media. Om de publicaties in de media beter te begrijpen, alsmede het samenspel tussen media, politiek en anti-tabaksorganisaties is het belangrijk dat u weet hoe de hazen lopen.
Berichtgeving vaak wordt geschreven om je mening te kneden in de vorm die anti-organisaties voor ogen hebben en vaak is deze berichtgeving suggestief.
Berichtgeving wordt opgeleukt met deskundigen, dat is nodig om de boodschap enig gewicht in haar uiting te geven. De consument dient altijd zijn eigen beslissing te maken en wij moeten ons niet laten indoctrineren met ongefundeerde zorgen van deze “ bekwame mensen.”
Maar laten wij terughoudend zijn met allerlei verboden en publicaties over tabak , want ouderen die 100 jaar worden omdat ze nooit rookten, broccoli als lievelingseten nuttigen en een marathon lopen zijn ook niet perfect.