DEN HAAG -
Alles wat sinds 2007 in geheime overleggen van twee grote farmaceutische bedrijven en hotshots uit de zorgambtenarij is besproken, moet naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Die eis stelt coalitiepartij PvdA vandaag aan minister Schippers (Volksgezondheid) in een debat over de onthullingen van deze krant over het Apollo Netwerk.

Sinds 2007 blijken topambtenaren op initiatief van de farmaciereuzen Janssen Cilag en GlaxoSmithKline enkele malen per jaar geheime overleggen te voeren met topambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en leden van colleges die toezicht houden op de zorgverzekeringen en het toelaten van medicijnen.
Het ministerie steekt jaarlijks ongeveer 24.000 euro in het Apollo Netwerk, vernoemd naar het Amsterdamse hotel waar het gezelschap bij elkaar pleegt te komen. De huidige staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) was als topambtenaar van het ministerie oprichter van het netwerk.
Via het door Kamerleden onafhankelijk geachte College voor Zorgverzekeringen werden ideeën uit het netwerk omgezet in politieke plannen, die ook door de Kamer zijn goedgekeurd. Daarnaast stond Apollo aan de wieg van een unieke vorm van voorwaardelijke toelating van medicijnen waarvan nog niet duidelijk is of ze werken en of ze kosteneffectief zijn. Dit is gunstig voor medicijnfabrikanten die nieuwe middelen op de markt brengen, waar nog een patent op zit. Hiervoor kunnen ze een hoge vergoeding vragen.
Schippers en Van Rijn moeten vandaag aan een kritische Tweede Kamer uitleggen waarom nooit iets verteld is over de bijeenkomsten. „Volgens de minister is door de kennis uit het netwerk vele honderden miljoenen bespaard met innovatie. Maar er staat nergens waar dat precies verdiend is”, zegt CDA-Kamerlid Bruins Slot. Ook Schippers eigen VVD wil graag zien welke winst er is behaald.

en vergeet niet ;  a patient cured is a customer lost