Als je niet rookt krijg je 6 extra vakantie dagen van de werkgever, het is een mooi idee uit Japan en nu is deze onzin actueel in Nederland .

De locatie van de werkgever (Japan) is op de 30e verdieping van een gebouw en het bedrijf wilde de tijd compenseren voor mensen die niet naar beneden gingen en bedacht de 6 extra vrije dagen voor niet-rokers als compensatie. Nu worden in Japan vakantiedagen gezien als ontrouw aan de baas en de verplichting om vakantie op te nemen is pas in een wetsvoorstel van 2015 kenbaar gemaakt en dan slechts voor een verplichting van 5 dagen. 6 extra vrije dagen, terecht of niet is dus onzin en een leuke stunt die zeker geen opvolging verdient.
Nu zijn we nog bezig met beschermende maatregelen tegen de straling van Fukushima , maar een volgende Japanse ramp komt al snel dichterbij voor onze werkgevers. Werkgevers zouden in Nederland aan de hand van berekeningen van de longartsen niet 6 maar 15 extra vakantie dagen aan niet-rokers moeten uitkeren, natuurlijk een plezierig vooruitzicht voor de niet-roker. Nu zijn werkonderbrekingen schering en inslag en gebeurt dat vaker met allerlei redenen, zoals koffie drinken en verzorgen, religieuze motieven, extra toilet bezoek, fruit eten, veel praten, privé telefoneren ,benen strekken en wellicht is er nog meer toe te voegen aan deze lijst. Ook de Vakbond FNV heeft zich gemengd in de discussie en zei dat het lastig was om te zeggen dat rokers meer pauze houden dan niet-rokers.
Nu hebben wij uit het land van de reizende zon al 1 nucleaire ramp het hoofd kunnen bieden maar de contouren van een 2e ramp worden zichtbaar wanneer dit onzalige plan echte bodem krijgt. Even wat feiten op een rijtje; ons arbeidsverzuim is hoger dan gemiddeld in de EU en de Nederlandse arbeidskosten zijn ongeveer 16% hoger dan in de eurozone. Uit deze voorbeelden zie je dat de longartsen zich niets aantrekken van internationale posities, andere werkgelegenheidsproblemen en maken werkgevers zich al zenuwachtig met het vooruitzicht van 15 extra vakantie dagen voor niet rokers.
Al met al is dit initiatief uit Japan door onze longartsen en anderen met veel enthousiasme en gejuich onthaald. In Nederland is er een peiling geweest ( Hart van Nederland) en 70% van de ondervraagden vond meer vakantie een goed plan, 30% niet. Volgens de statistieken rookt ongeveer 22% van de Nederlandse bevolking, dat betekent dat ruim 8% (niet rokers) meer dit onzalige plan niet toejuichen, aldus de ondervraagden.
Verzuim; https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekteverzuim/regionaal-internationaal/internationaal#node-internationale-vergelijking-ziekteverzuim
Arbeidskosten ;https://fd.nl/economie-politiek/1145797/nederlands-uurloon-16-hoger-dan-gemiddeld-in-eurozone