Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen schrijft elke twee weken een column op Omroep West. Hij schrijft over het werk van het Openbaar Ministerie en de wereld van recht en onrecht.

We weten allemaal dat vanuit de historie dat tabak een uniek product is en dat Columbus en zijn reisgezel, de Spanjaard Rodrigo de Jerez de eerste roker van Europa was. Rodrigo de Jerez werd al snel opgepakt op verdenking van tovenarij en moest 7 jaar de lik in. Anti-Tabak Goeroes hebben nooit afstand van deze tovenarij genomen, getuige ook de aangifte die bij het OM is gedaan over de zogenaamde sjoemelsigaret. Nu strijd Tabaknee al jaren, zonder aanzien des persoons tegen het gebruik van tabak en haar gebruikers en dat wordt breed uitgemeten op haar website. Tabaknee introduceerde wederom de schandpaal met dat verschil dat je vroeger maar een paar uur te kijk stond, maar dat je nu levenslang door hen gebrandmerkt wordt door hun Naming and Shaming tactiek die uit Amerika is komen overwaaien. Het OM heeft inmiddels de strafzaak verworpen onder meer omdat tabak gebruikers al heel lang worden gewaarschuwd ( zie o.a. pakjes sigaretten) wat een eventueel gebruik met je lichamelijke gesteldheid kan doen. Bart Nieuwenhuizen spreekt over sjoemelaangiftes doen bij het OM o.a. het volgende:

Activisten die aangifte doen, niet omdat ze willen dat er recht gedaan wordt, maar omdat ze aandacht willen. In de hoop dat de media erop springen, dat er praatprogramma’s zijn die hen uitnodigen, dat er over geschreven wordt, dat er op social media aandacht aan wordt besteed. Bingo voor de activist! Tuurlijk, het is je goed recht om aangifte te doen. Maar als iedereen het strafrecht gebruikt voor iets anders dan waarvoor het bedoeld is, dan komt het erg onder druk te staan.
Via deze link kunt u het bericht van Bart Nieuwenhuizen nalezen en/ of horen: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3598902/COLUMN-Aandacht-nodig-Doe-geen-aangifte