Acteurs rookten in het verleden op de set maar tegenwoordig is dat anders.

Nu zijn Bette Davis en Humprey Bogart nauwelijks zonder sigaret voor te stellen al heeft de toenmalige romantiek plaats gemaakt voor een andere realiteit, namelijk een " verbod ". In de populaire Netflix-serie House of Cards, roken Frank en Claire Underwood samen een sigaretje, dat weer wel. Of de series The Bridge, Bloodline en Bojack Horseman, daarin wordt nog ‘gewoon’ gerookt. Tegenwoordig wordt in de Disneyfilm een keuze gemaakt , er wordt namelijk niet meer gerookt. Vroeger werd daar weer anders over gedacht. In Alice In Wonderland, Aladdin, Pinokkio en Hercules werd bijvoorbeeld gerookt door verschillende Disneyfiguren. Overigens was James Bond een goed rolmodel. Zijn rookgedrag was toen te spiegelen aan de doorsnede van de maatschappij. De wereldberoemde geheim agent was niet vies van een sigaret, maar ook dat werd met de jaren steeds minder. Daniel Craig – sowieso een ander slag 007 dan de rest – is de eerste James Bond die het zonder tabak moest stellen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat films waarin gerookt wordt een beoordeling van 18+ krijgen. Volgens de WHO gebruikt de tabaksindustrie films om reclame te maken voor de sigaretten. Vooral kinderen moeten beschermd worden tegen deze blootstelling aan rookgedrag aldus de WHO.
De SRB is geen voorstander voor een rookverbod in films. Het is onzin om de film regels op te leggen, want waar gaat dat naartoe? Gaan we de schilderijen van Rubens niet meer tonen in Musea omdat onze samenleving worstelt met overgewicht en diabetes ­? Alles wat tegenwoordig aan roken gerelateerd is, is al weggepoetst uit de openbare ruimte. We zijn al te veel beperkt in ons maatschappelijk doen en laten.