Hij die zonder zorgen is werpe de eerste steen is een veel gebezigde uitspraak maar iedereen zondigt, zonder uitzonderingen.

Als je denkt dat je geen zonden hebt, dan ben je hoogmoedig en dat laat de ING bank dan ook duidelijk zien. De ING bank gaat wereldwijd alle investeringen in de tabaksindustrie afbouwen. Nederlands grootste bank vindt het maatschappelijk niet langer verantwoord om geld te steken in de schadelijke industrie, zegt woordvoerster Caroline van der Giessen van ING, maar hoe consequent Is de ING eigenlijk in haar beleid. In ieder geval is het een merkwaardige conclusie van de ING , temeer ook dat service aan de rekeninghouder minimaal is, denk aan de mindere bereikbaarheid , aan sluitingen van de kantoren en tegelijkertijd worden beloningen aan de bestuurder en raad van commisassrissen grif uitgedeeld en verhoogd. Saillant detail is dat voormalig premier Jan Peter Balkenende commissaris is bij ING. Naar hem is de beroemde Balkenende-norm vernoemd. Dit houdt in dat openbare bestuurders nooit meer dan 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen. ING is weliswaar een beursgenoteerd bedrijf, maar de ophef is er niet minder om. Met de inmiddels niet toekengekende loonsverhoging van de bestuursvoorzitter Hamers gaat de bank in tegen de trend van versobering bij Nederlandse banken.

Raad van Commissarissen :De president-commissaris, voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer, krijgt vanaf 2016 een jaarvergoeding van 125.000 euro. Dat was 75.000 euro. De vicevoorzitter gaat er 30.000 euro op vooruit en krijgt inmiddels per jaar 95.000 euro. De vergoedingen van de andere commissarissen stijgen van 45.000 naar 70.000 euro. ING begint op een opvanghuis voor oud-toppolitici te lijken. Na voormalig premier Wim Kok (PvdA) is de voormalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) commissaris geworden van de grootste Nederlandse bank. Ook ex-minister Hans Wijers (D66) treedt toe tot de raad en is zelfs gepromoveerd tot president-commissaris. De benoemingen gaan in als de aandeelhouders er geen stokje voor steken. Ook heeft de ING bank tussentijds ruim 2000 banen geschrapt.

Wapens: Vredesorganisatie Pax heeft o.a. de ING bank op de “Wall of Shame “ gezet in verband met investeringen die zijdelings te maken hebben met “kernwapens”. ING stelt in een reactie tegen het persbureau ANP geen nucleaire wapens te financieren. Wel steekt het geld in bedrijven die deels betrokken zijn bij de productie van kernwapens, maar dan financiert de bank alleen de andere activiteiten.(??)

Kantoren netwerk ING: Honderden kantorendicht en veel werknemers van de ING op straat. Het aantal vestigingen van de ING daalt dramatisch en tegelijktijd komen worden er kleinere servicepunten zoals in de Bruna Boekwinkel geopend.

Commissarissen:De Raad van Commissaressen van de ING zijn bekend met wetten, regels ,beginselen en tegelijkertijd wordt de service van de bank aan rekeninghouders met voeten getreden. Ze hebben weinig op met de klant en spreken niet of nauwelijks met de kleine rekeninghouder, maar regelen de zaakjes veelal bilateraal met de grootaandeelhouders. Samen maken zij de meetings in ieder geval tot een farce voor de kleine rekeninghouder. Aan u de vraag, is de ING maatschappelijk verantwoord bezig?