Het is inmiddels wel duidelijk dat door het verhogen van de prijzen per pakje sigaretten en shag er maar één partij goed aan het verdienen is en dat is de overheid.

Met de opbrengst van 2.5 miljard euro per jaar kan de overheid heel wat gaten dichten in de begroting en is dan ook iets waar geen één politieke partij openlijk voor uitkomt. Tegenover deze opbrengsten komen de problemen van de roker, maar vooral ook de caféhouders en de (online) winkels. Deze staan steeds meer onder druk van de regels van de overheid, zonder dat deze bedrijven een handreiking krijgen.

Door elk jaar de prijzen te verhogen, zal het steeds moeilijker worden voor de roker om dit bedrag daadwerkelijk te betalen. De overheid verdient hier veel geld aan maar toch heeft het verhogen van de prijzen alleen maar een extra negatief gevolgen voor de rokers, namelijk het financiële plaatje. Mensen die minder geld te besteden hebben (of in de schulden zitten) roken in verhouding meer dan mensen die het financieel breder hebben. Door de verhoging van de prijzen zorgt de overheid niet alleen voor meer schatkist inkomsten, maar op langer termijn ook voor mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen.
Lees meer over dit onderwerp in de blog van Rokerswebshop
https://www.rokerswebshop.nl/blog/post/18-ik-bepaal-zelf-wel-of-ik-rook.html