Uit een onderzoek onder ruim 1000 mensen vindt ongeveer 18 procent van de werkende Nederlanders dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, in opdracht van acties.nl.

Het bureau deed een representatief onderzoek onder 1062 mensen in loondienst, het percentage rokers onder de groep komt overeen met het percentage rokers in de samenleving, zo'n 23 procent. https://www.acties.nl/uploads/nl/ckeditor/onderzoek-roken.pdf
FNV
De conclusie van het onderzoek zou anders moeten zijn , want 77 procent van de ondervraagden heeft namelijk toch een andere mening inzake roken en minder loon krijgen. Werknemersvereniging FNV stelt dat het niet altijd een uitgemaakte zaak is dat mensen die vaker pauze nemen minder hard werken dan collega’s die minder vaak hun werk even laten liggen. „Het is moeilijk te zeggen of rokers daarmee ook minder hard werken. Korte pauzes kunnen ook je productiviteit verhogen”, staat op de website van de FNV. Zijn er te veel discussies over de rookpauzes, dan kan je werkgever maatregelen nemen. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om extra pauzes in te stellen voor iedereen. Niet-rokers kunnen in die tijd een kopje koffie drinken of een luchtje scheppen.
PowNed
Wat niet-rokers even vergeten, is dat een pakje peuken de (r)overheid de nodige accijnzen oplevert. We kunnen daarom de dubieuze stelling: 'rokers kosten de maatschappij meer' niet helemaal als terecht omschrijven. Tussen alle mooie staatssecretarispraatjes door is dan ook zeer de vraag wie de schatkist zal moeten vullen als er op een dag niemand meer rookt.
Algemeen standpunt SRB
Roken tijdens het werk mag en kan alleen buiten plaatsvinden. Nu hebben veel ondernemers al een rookruimte geinstalleerd om het buiten roken te faciliteren. Ik kom tot de conclusie dat matig sociaal roken een ontspannende werking heeft en stress reduceert. Zoals we weten is een teveel aan stress een van de grootste bedreigers van onze werklust. Dat laatste is van belang: als je rookt ,geniet er dan ook van. Ingevolge artikel 1 van de Grondwet dienen gelijke gevallen ook gelijk behandeld te worden en discriminatie op welke grond dan ook is niet toegestaan.