Ga je op vakantie en wil je daar graag net zoals elektronische sigaretten roken? Dan kan je maar beter oppassen. Verschillende landen hebben ‘dampen’ of ‘vapen’ immers officieel verboden. Wie toch zijn e-sigaret meeneemt, riskeert in sommige landen zelfs celstraffen tot wel 10 jaar. Wij lijsten voor jullie op in welke vakantiebestemmingen u de elektronische sigaretten maar beter achterwege laat.
De regels en straffen variëren van land tot land. Verschillende landen bestraffen immers niet met celstraffen, maar nemen genoegen met inbeslagname.
Sommige regels zijn mild: in Turkije mag je enkel niet binnen roken, in Australië mag het alleen als je een voorschrift hebt. In de Verenigde Staten is het in de ene staat perfect legaal, terwijl het in een andere staat wel enkele voorwaarden heeft. New Yorkers mogen bijvoorbeeld niet vapen in kantoren, clubs en cafés. In San Francisco zijn alle vloeistoffen met een smaakje niet toegelaten. Andere staten hebben dan weer geen problemen met de e-sigaretten.
In de wetten van Dubai, Hong Kong, Vietnam en Egypte zijn ze streng: daar zijn e-sigaretten onverbiddelijk geband. Recent kreeg een 78-jarige Indische man nog een celstraf opgelegd van drie jaar, omdat hij aan het vapen was in een regio waar dat verboden was. In de Filipijnen is nog maar pas een gelijkaardig principe goedgekeurd.
De Thaise autoriteiten gaan nog een stapje verder. Daar kan iemand zelfs een celstraf van 10 jaar boven het hoofd hangen als ze roken in het land. Dat niet alleen, wie een e-sigaret of de vullingen daarvan in zijn bagage heeft zitten, kan ook schuldig worden verklaard.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om voor uw vakantie de specifieke regulering over e-sigaretten van uw bestemming eerst grondig na te kijken.
En hier?
“In België is de verkoop en het gebruik van e-sigaretten gereglementeerd om de consument en zijn omgeving te beschermen”, klinkt het bij de Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid.
Roken in publieke ruimtes mag niet. Reclame maken voor de elektronische sigaretten of ze online verkopen is uit den boze. Jongeren onder de zestien hebben een verbod op vapen. De verkoop van e-sigartten met nicotine mag alleen maar buiten apothekers gebeuren als er minder dan 20 mg/ml nicotine aanwezig is in de containers van maximum 2 milliliter.
Geen enkele Belg is voorlopig bestraft met een celstraf voor het overtreden van de regels rond e-sigaretten. Boetes worden er wel uitgedeeld.
Voor meer informatie :

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180706_03600584