Niet rokers zijn meer waard dan rokers in onze samenleving. Dat merk je aan de verboden die zich opstapelen, de negatieve tendens die er heerst en een staatssecretaris van de CU die met hele boze plannen loopt om het ontmoedigen van roken verder tot een succes te maken.

In veel campagne materiaal lijkt het alsof niet rokers moeten meedoen aan het bestrijden en ontmoedigen van roken ,omdat roken niet bijdraagt aan het idee van gezond ouder worden. Niet rokers moeten rokers wereldwijd bestrijden en daarbij zo wild mogelijk om zich heen slaan en zoveel narigheid onder de bestaande rokers veroorzaken. Campagnes betitelen tabak genot als een tabak verslaving en zijn begonnen om het bruine café en rookruimten langzaam maar zeker uit de samenleving te verbannen. Het HOF heeft beslist en we zien dat het karakteristieke bruine café alsmede onze rookruimten langzaam maar zeker uit ons straatbeeld gaat verdwijnen ,het ingevoerde rookverbod is een overwinning voor CAN maar een verlies voor het voortbestaan van het bruine café en de rookruimten in het grotere café of restaurant.
Maar om bij het bruine café te blijven, wij zien al dat het rookverbod een bijkomstig effect heeft en dat veel cafés op termijn de deuren zullen sluiten door veel minder bezoekers. Nu weten wij dat driekwart van de restaurants en cafés een jaarlijkse omzet genereert aan onze economie voor ongeveer 55 miljard euro. Natuurlijk is het is maar de zeer de vraag hoeveel van deze horecagelegenheden er de komende jaren met ongrijpbare verboden voor onze overeind blijft bestaan. Nederland telde veel bruine cafés maar ze verdwijnen helaas langzaam uit ons straatbeeld. Cafés spelen vaak een verbindende rol en maken een buurt in veel gevallen ook leuker en hechter. Het zijn papa en mama bedrijfjes en zij hebben daarnaast vaak ook nog een gezin. Ze werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze zetten het terras buiten, bedienen de gasten, maken het toilet schoon en doen zelf hun administratie. Ze zijn erg in de weer om de zaak draaiende te houden. Nu is een bruin café een bruin café en bedienen vaak hun Jip en Janneke in de buurt die een borreltje komen drinken en een sigaartje/sigaretje willen roken maar die helaas nergens meer terecht kunnen en daardoor in de eenzaamheid geraken. Het rookverbod is een aanslag op onze traditionele kroegcultuur, want een stad/dorp zonder bruine kroeg gaat al snel op een verarming van de locatie lijken. Het wordt tijd om eens anders te besluiten .