Breuer & Intraval hebben in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht hoe het rookverbod in de horeca wordt nageleefd.

Voor een goede naleving blijkt het vooral erg belangrijk te zijn dat er duidelijkheid is over het hoe en waarom van het rookverbod. De conclusies van Annelies Kruize (senior onderzoeker Breuer & Intraval) zijn bijna juist en geven weer wat er heeft plaatsgevonden.
http://www.dvhn.nl/Meningen/Rookverbod-heeft-baat-bij-duidelijkheid-23395716.html

Het gaat om duidelijkheid qua voorlichting en dan met name van de overheid . Communicatie van de overheid is niet altijd helder en bovendien worden conclusies (WODC) vaak aangepast om beleidsvoorstellen makkelijker verteerbaar te maken voor bewindspersonen. Voor de consument is het nog steeds de vraag waarom Gastvrijheid in de Horeca door het HOF wordt verboden om een rookruimte te faciliteren voor rokers. Er worden door de overheid al veel beperkingen aan het hebben van rookruimte opgelegd en gecontroleerd door de NVWA. Bovendien is overlast op straat door het verbieden van een rookruimte in de Horeca het gevolg alhoewel er door de overheid werd gestimuleerd dat er onder strikte regels de Horeca wellicht een rookruimte kon faciliteren voor de roker. Helaas vind ik daar niks van terug bij onze onderzoekster. De overheid heeft lang achterover gezeten en waarschijnlijk het boetekleed al aangetrokken, maar helaas krijgt onze gastvrije Horeca de rekening gepresenteerd bij een verbod. https://www.rokeninfo.nl/professionals/wet-en-beleid/internationale-kaders/advies-who Overigens zijn volgens rokeninfo richtlijnen/adviezen van de WHO neergelegd bij de Nederlandse staat.