Steeds meer ziekenhuizen verbieden het roken op hun terrein en hebben 1 missie, althans dat zeggen ze ,en dat is roken op het terrein verbieden.

Protesten zijn er weinig te horen of ze verstommen in haar angstcultuur van roken omdat tegen het gebruik van tabak zijn vaak een sociaal wenselijk antwoord is. Overigens was in een recentelijke gehouden Telegraaf enquête 60% vande ondervraagden voor tabaksgebruik en ook de psycholoog van het RUG ,Suzanne Tauber zei o.a. in haar onderzoek dat we een tweedeling in de maatschappij gaan krijgen met deze rigide opstelling, mensen die aan de norm voldoen (niet roken) en mensen die ervan afwijken. (roken en corpulent zijn). Behalve de recente enquête van de Telegraaf en het onderzoek van Suzanne Tauber was er ook nog een gewonnen juridische procedure voor een roker: Een ambtenaar die volgens haar werkgever onvoldoende meewerkte aan opdrachten om haar leefstijl aan te passen, is onterecht ontslagen. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep in een recente zaak. https://www.rendement.nl/nieuws/id21455-doorgaan-met-roken-is-geen-reden-voor-ontslag.html
Nu was een door de overheid uitgevaardigd rookverbod in het café om personeel te beschermen. Maar een verbod op het terrein bij het ziekenhuis voor rokers gaat nog een stap verder. Hoe paternalistisch mag een ziekenhuis zijn en waar eindigt het verbieden?