In het AD en de Telegraaf waren de deels uitgelekte preventie akkoorden van onze staatssecretaris al te lezen.

Wat ook opvalt is dat onze staatssecretaris zich laat bijstaan door Onno van Schayck van de Universiteit uit Maastricht , hij stond op de lijst voor het CU in 2012 als kandidaat 2e Kamerlid . Tijdens een gebedsgenezing, https://www.trouw.nl/home/hoogleraar-blijft-erbij-ik-zag-been-aangroeien~a18e8dee/ bevestigde de hoogleraar huisartsen geneeskunde nog zijn groei verhaal, aldus Trouw. Met deze anti-rook discipel of anti-rook professor als adviseur van de staatsecretaris zijn de uitgelekte preventieakkoorden weinig belovend en is de gastvrijheid voor de horeca ver te zoeken.
Horror plaatjes (Telegraaf)- Australië, Frankrijk, Noorwegen en Ierland is het beleid van ’Plain packaging’ al ingevoerd. Op de pakjes staan naast de foto’s enkel nog vermeldingen van het merk in een uniform lettertype op een olijfgroene achtergrond. Deze kleur zou namelijk onaantrekkelijk zijn voor de jongeren.
Uitbreiding rookverbod (Telegraaf) - In de conceptstukken staat ook dat het rookverbod zoals dat in de horeca geldt, wordt uitgebreid. Het huidige rookverbod is alleen van toepassing op tabaksproducten. E-sigaretten, waterpijpen, en kruidenmengsels worden daaraan toegevoegd. „Met de uitbreiding willen we het roken van de bestaande en toekomstige damp- en aanverwante producten die gezondheidsschade veroorzaken verbieden. Dit om ook de sociale norm te versterken dat „roken” niet normaal is en om jongeren te beschermen”, valt er te lezen in het conceptstuk.
Illegaliteit- Dat met deze preventie akkoorden de illegaliteit van tabak een “boost “krijgt lijkt niet uitgesloten en dat er banen op de tocht komen lijkt mij overduidelijk. Kortom een zeer slecht bedacht plan van onze staatssecretaris.
.