Op de KHN site is te lezen dat gesprekken met de staatssecretaris Blokhuis over het sluiten van de rookruimten in de horeca recentelijk hebben plaatsgevonden.

Volgens KHN was het gesprek constructief maar waren er geen verdere toezeggingen gedaan door de staatssecretaris. Ook zijn de preventieakkoorden ter sprake gekomen en volgens KHN waren de uitingen over de akkoorden door de staatssecretaris erg voorbarig. KHN zei verder ; dat preventie akkoorden alleen positieve uitwerkingen kunnen hebben als alle partijen dus ook de horeca, hun medewerking verlenen.

Overleg
Als je de gesprekken volgt , is de staatssecretaris bezig een doekje voor het bloeden aan te bieden, want rookruimten in de horeca, conform de uitspraak van rechter, zullen gewoon worden gesloten na cassatie van de overheid. Zoals uit gegevens blijkt , neemt een cassatieprocedure ongeveer 2 jaar in beslag. Over 6-10 jaar de rookruimten sluiten zoals KHN schrijft op haar site is alleen gebaseerd op een magere hoop en niet op enige realiteit. De gesprekken die gevoerd werden door KHN en Blokhuis lijken wel veel weg te hebben ” van een oude jongens krentenbrood overleg “ ook al heeft KHN gedreigd de ontstane schade te willen compenseren als termijnen niet worden gehaald. De SRB is al tot de conclusie gekomen, net als de horeca ondernemer , dat de geëiste 6-10 jaar termijnen van KHN waarschijnlijk uit de hoge hoed komt en niet het gewenste effect zal sorteren in de gesprekken met de staatsecretaris.

Blokhuis
Staatssecretaris Blokhuis heeft al ingezet op een mogelijk rookloos Nederland en zal d.m.v. de (bijna) gesloten preventie akkoorden dit zo snel mogelijk willen realiseren. De horeca binnen 2 jaar rookvrij maken past in het beleid, net zoals de preventie akkoorden en de gewonnen rechtszaak van het CAN. De geëiste overgangstermijnen van 6 tot 10 jaar voor de horeca zijn niet reëel van KHN en daarmee lijkt het rookfeest definitief voorbij te zijn. De gastvrijheid van de horeca is dan letterlijk in rook opgegaan. Dank aan CAN en Blokhuis.