Dat een controle door de NVWA van het tabaksgebruik in de horeca geen vruchten afwerpt is duidelijk. Gedwongen maatregelen brengen geen oplossingen en bovendien ontbreekt de vrijwilligheid van de horeca ondernemer.

Nederland een tabaksvrije natie is niet af te dwingen en ook Europa is niet toe aan een gedwongen maatregel die het consumeren van tabak gaat verbieden. Ontmoedigen van onze centrale overheid begint meer en meer te lijken op het onmogelijk maken voor het consumeren van tabak. Op hun website staat al aangegeven waarom de overheid een niet roken beleid uitvoert :
te voorkomen dat jongeren beginnen met roken;
mensen te helpen die willen stoppen met roken;
meerokers te beschermen tegen tabaksrook.

https://www.nu.nl/utrecht/5477708/inspecteur-constateert-overtreding-rookverbod-in-acht-utrechtse-cafes.html
Dat een stringent overheidsbeleid niet werkt, ¬bewijzen landen als Engeland ,Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Zweden en onze buren (Belgie). Je ziet dat de criminaliteit en illegaliteit door beperkende maatregelen draconisch vormen heeft aangenomen. Ook Nederland, die zijn roem al heeft verworven bij de criminelen wordt illegaliteit steeds belangrijker. Het anti-roken fenomeen heeft religieuze trekjes gekregen en de illegaliteit kraait victorie en dat is jammer.