Natuurlijk mag je best gedreven zijn om jouw standpunt uit te dragen, maar het fanatisme waar Benedicte Ficq zich met haar anti-rook lobby via de media van bedient is verbijsterend omdat deze vorm van fanatisme tot voor kort alleen nog maar bij extreme dierenactivisten voorkwam (de Volkert van der Graaf types). De geschiedenis heeft ons geleerd dat dergelijke types tot de meest bizarre acties in staat zijn en letterlijk en figuurlijk over lijken kunnen gaan.

 Zij ontkent het zelfbeschikkingsrecht (Rechten van de Mens), keuze vrijheid en eigen verantwoordelijkheid van iedere burger. Zij wil ons haar overtuiging door de strot duwen (slikken of stikken) en over ons "de rokers" en de tabaksindustrie regeren en betuttelen.

Benedict Ficq gaat hierbij zelfs zo ver door te beweren dat rokers zo verslaafd zijn dat ze geen eigen wil meer hebben.
Hiermee zegt ze eigenlijk dat rokers wilsonbekwaam zijn, hetgeen voor rokers verstrekkende sociaal, maatschappelijke en zelfs juridische gevolgen kan hebben omdat "wilsbekwaamheid" voor veel formele procedures, protocollen en aktes een vereiste is. Rokers zijn in de ogen van Benedicte Ficq nog net niet ontoerekeningsvatbaar omdat ze beseft dat diegenen die ontoerekeningsvatbaar zijn geen schuld kunnen hebben aan de strafbare feiten die zij plegen en daarom dus moeilijk juridisch vervolgbaar zijn.

Ik zou het prettig vinden als dit commentaar als een ingezonden stuk onder mijn eigen naam wordt gepost op de website van rokersbelangen.

Met vriendelijke groet,
Frans Swart