Een bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is nooit een prettig idee en voor de patiënten die worden geholpen of daar naar toe gaan voor onderzoek is het zeker geen plezier. De staatssecretaris is van mening dat 1/3 van de patiënten heeft gerookt of rookt en wil dat met maatregelen drastisch verminderen.

Paul Blokhuis‏ @PaulBlokhuis 2 u2 uur geleden
Van de 12.000 nieuwe kankerpatiënten die elk jaar in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis aankomen, heeft een derde gerookt. Bijgepraat met @Wdekanter, Pauline Dekker ea bij het @hetavl. We blijven hard doorwerken om te zorgen dat de rookvrije generatie er komt! @rookvrijegen
Volgens het CBS en het Trimbos-instituut loopt het aantal rokers in Nederland terug. Zo'n vijftien jaar geleden rookte 10 procent van de Nederlanders iedere dag minstens 20 sigaretten, nu is dat 4 procent. Ook het aantal matige rokers is flink gedaald: van 18 naar 14 procent. Het percentage niet-dagelijkse rokers is al jaren gelijk: 5 tot 6 procent. Nico van Zandwijk, longarts in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, verbaast zich er niet over. „Wie ooit heeft gerookt, houdt altijd een licht verhoogd risico.
https://www.bnr.nl/nieuws/zorg/10310311/minder-mensen-dood-aan-kanker
Er gaan steeds minder mensen dood aan kanker. In dertig jaar tijd is het aantal mannen dat overlijdt aan de ziekte met meer dan een derde afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er gaan ook minder vrouwen en kinderen dood aan kanker, maar die daling is minder indrukwekkend. Volgens Houke Klomp, chirurg-oncoloog binnen het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het goed nieuws, maar ook een 'statistisch trucje', afgemeten naar geslacht en leeftijdsopbouw. Er gaan nog altijd heel veel mensen wel dood en kanker komt vaker voor dan vroeger. 'Het blijft een ziekte die vooral voorkomt bij ouderen. Door de vergrijzing neemt het aantal mensen dat kanker heeft nog altijd toe. Minder roken is de voornaamste reden dat er minder mannen dood gaan aan longkanker. 'Bij vrouwen zie je dat longkanker minder daalt omdat vrouwen door emancipatie meer zijn gaan roken', zegt Klomp. De algemene afname van kankersterfte is niet geheel toe te schrijven aan nieuwe behandelingen en medicijnen. Maar die winst kan volgens Klomp de komende jaren nog wel geboekt worden. Het is allemaal anders dan P.Blokhuis ons wil laten geloven, maar 1 patiënt is er nog 1 te veel is en dat is zeker waar.