Het spreken van een tweedeling klinkt als oud nieuws; het WRR rapport heeft ook juist het idee dat gezondheidsVERSCHILLEN verkleint moeten worden losgelaten.


1. Het doel van de nieuw voorgestelde rookverboden is meestal onduidelijk; kinderen beschermen of op stoppen met roken stimuleren? Voor dat laatste is een rookverbod niet effectief. Wel geeft het een normatief/maatschappelijk signaal.
2. Geïsoleerde rookverboden hebben geen zin; geven alleen een normatief/maatschappelijk signaal. Het werkt alleen om directe blootstelling, inademen, te voorkomen.
3. Het ruiken van roken is niet schadelijk. Dat meeroken net zo slecht zou zijn als roken is antirooklobby fakefeit: Dat gaat met name over de thuissituatie. Het heeft niks te maken met rookverboden bij scholen etc. te maken.
4. Het ruiken van rook of door een "rookhaag" moeten is vervelend en een vorm van overlast, net als lawaaiige scootertjes, lawaaiige mensen op straat, langzame automobilisten en erg dikke mensen in de trein of het vliegtuig.
5. Het (geïsoleerd) invoeren van een rookvrijschoolplein leidt tot meer jeugdige rokers, zo heeft recent Nederlands (goed) onderzoek aangetoond. In 2020 moeten alle schoolpleinen in Nederland rookvrij zijn.
Ik zit zelf midden in die tendens van rookvrij Groningen; we vragen subsidie aan om heel gericht de hele omgeving van schoolkinderen rookvrij te maken, dus veel meer dan een geïsoleerd rookverbod. We vragen rokers daar aan mee te werken; zonder hun hulp gaat het niet, niemand van hen hoeft daarvoor te stoppen met roken.
Een rookvrije stad (nergens in de stad wordt nog (in het openbaar) gerookt) is een mooi streven maar moet afgewogen worden tegen de kosten en de rechten. De gemeente heeft die afweging gemaakt en gaat niet handhaven. Ik zou zeggen "say no more". Ook de gemeente voelt heel goed aan dat er grenzen zijn en laat het aan de mensen over, probeert een sociaal proces in gang te zetten en te ondersteunen. Of er een rookvrije stad zal ontstaan hangt af van de richting die het sociale proces zal nemen. In theorie kan het. In de praktijk zal het niet gebeuren. Wel zal er weer meer bewustzijn ontstaan over roken en de gevolgen en hoop ik dat vooral preventie van het beginnen met roken verder prioriteit zal krijgen.
En er valt nog meer over te zeggen.
vriendelijke groeten
Arie Dijkstra