Stoppen met roken lukt gemakkelijker als je daarvoor een cadeaubon krijgt.

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen. Van de onderzoeksgroep die cadeaubonnen kreeg, rookte na een jaar ruim 41 procent nog steeds niet. In de groep zonder beloning was dat 26 procent. In totaal volgden 600 werknemers van meer dan zestig bedrijven en instellingen een stoppen-met-rokentraining.
Een cadeaubon af en toe helpt dus bij het stoppen. Het is een simpele en relatief goedkope methode.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health.

Verslaving
Waarom raak je aan roken zo snel verslaafd, zegt het Jellinek . https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/waarom-raak-je-aan-roken-zo-snel-verslaafd/

Je raakt aan roken snel verslaafd omdat je lichaam vrijwel onmiddellijk aan tabak went. Is je lichaam gewend aan nicotine en zakt het nicotine peil in het bloed, dan word je onrustig of gespannen waardoor je onmiddellijk weer gaat roken.

SRB
Veel organisaties spreken over verslaving maar recentelijk werd er een ander fenomeen ge√Įntroduceerd namelijk cadeaubonnen en dat zou het stoppen vereenvoudigen. Een beloning of is het een verslaving ,het blijft onduidelijk. Onze maatschappij zit vol met systemen van straffen en belonen. Maar er kleven nadelen aan een beloning structuur zoals ; excentrieke motivatie in plaats van intrinsieke, ontkennen van gevoelens en daarbij is het contact met de gebruiker verre van volledig. Beloningen zijn ontzettend effectief als je het gedrag van honden wil veranderen, maar dat geldt zeker niet voor mensen.