Vanmiddag was Paul Witteman (Buitenhof) in gesprek met Herman van Rompuy , voormalig premier van België en (ex) voorzitter van de Europese Raad (2009 -2014) en schreef in een van zijn boeken dat het “betrappen op de waarheid” door politici meer en meer op een zeldzaamheid lijkt.

Waarom politici niet bevriend zijn met de waarheid is in zijn betoog vrij helder, maar wordt er meer een onwaarheid vertelt dan voorheen of lijkt dat maar zo? Ze doen dat 'omdat ze denken dat het goed is voor hun land'. En hebben daarbij de aanname dat hun onwaarheden achteraf gerechtvaardigd worden als de dreiging van buitenaf zichtbaar wordt. Dan kunnen ze laten zien hoe effectief ze daarmee afrekenden.

Er zijn allerlei soorten onwaarheden: onwaarheden tussen landen; onwaarheden om de burger angst aan te jagen; strategische verhullingen; onwaarheden om het eigen blazoen op te poetsen; onwaarheden om een nationale mythe te creëren en leiders van westerse democratieën betrappen wij minder op de waarheid dan dictators.