Verbieden of ontmoedigen is geen sterke oplossing en werkt vaak averechts.

De drooglegging in de US is een voorbeeld om te laten zien hoe het niet moet, criminelen zijn er rijk en machtig door geworden.
De US “war on drugs” heeft meer ellende dan oplossingen gebracht. Verboden, betutteling en verplichtingen vanuit de overheid zijn gedoemd om te mislukken want het bloed kruipt waar het niet gaan kan en je creëert alleen een criminele markt die meer macht krijgt dan je zou willen en het lost dus uiteindelijk niets op.
En dan nog het hellend vlak van de precedent werking, want als het roken van tabak verder gecriminaliseerd wordt zal een verbod op vet, suiker, gluten, koffie, sporten, verse groeten en pillen met aanvullende supplementen snel volgen.
Maar wie gaat dat allemaal controleren, onze politie of worden wij voorzien van een chip? Ons lichaam, onze gezondheid, ons leven daar hebben wij steeds minder over te vertellen en onze eigen verantwoordelijkheid is minder belangrijk geworden en wordt steeds meer eigendom van onze overheid. Onze persoonlijke vrijheid maken wij ondergeschikt aan de belangen van de samenleving en wij zijn een maatschappij van dronen en werkmieren geworden.
Maar kennis en verstand zijn toch belangrijker dan zaken als tradities en geloof?