Het RIVM doet in opdracht van VWS een onderzoek naar de schadelijkheid van tabak .

Het is al een gedateerd rapport (2009) en onderzoeken van het RIVM stellen vast dat tabak op nummer 3 staat en alcohol op 4. De schadelijkheid van de onderzochte stoffen werden met 3 maatstaven vastgesteld : hoe giftig is het middel (op korte en lange termijn), hoe verslavend is het, en wat is de maatschappelijke schade.
Laten wij beginnen met de maatschappelijke schade : Dit begrip wordt nergens gedefinieerd of geobjectiveerd en zal ongetwijfeld als gevolg van jurisprudentie en het maatschappelijk debat, evolueren in de loop van de tijd.
Hoe giftig is tabak : Het is duidelijk dat het roken van tabak niet goed voor je is en veel tabaksrokers kunnen dat beamen. Teer, nicotine ,koolstofmonoxide zijn schadelijke stoffen in een sigaret en de eventueel toegevoegde tabaksadditieven kunnen mogelijk een effect hebben op de gezondheid van de roker doordat fabrikanten het tabaksproduct aantrekkelijker willen maken voor consumptie . https://www.rivm.nl/tabak Maar hoe zit het met de goede kant van tabak; de kant die haar oorsprong vindt bij de stammen van het regenwoud en die het nog steeds gebruiken voor genezing? Het zijn veel tegenstrijdige berichten, maar het RIVM doet onderzoek in opdracht van VWS en daar tegenover staat dat er nog steeds oude gewoontes van stammen in het regenwoud zijn die het gebruik van tabak toejuichen voor haar genezing.
Hoe verslavend is tabak: In tabak zit de stof nicotine, een middel dat zowel geestelijk als lichamelijk werkt. Stoppen met nicotine geeft ontwenningsverschijnselen en we merken ook dat andere zaken als het simpel kijken van televisie niet meer zo leuk is. “Dit is waardevolle kennis die kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe stopmethoden,” schrijft The Scientific American.
Nu is er ook onderzoek gedaan over nicotine en dat zegt weer wat anders: Epidemiologisch bewijs toont minimaal risico bij nicotine gebruik in relatie tot kanker Lee PN 2009, hart- en vaatziekten Hansson J 2012, Hansson J, 2014, of andere ziekten Lee PN 2013, Royal College of Physicians, 2016.

Het zijn bijzondere conclusies over de schadelijkheid van tabak, alhoewel schadelijkheid beter te vinden is dan onderzoeken of bevindingen die het tegenover gestelde beweren.
https://www.ad.nl/politiek/even-een-pilletje-kopen-in-de-xtc-winkel-alcohol-en-tabak-zijn-gevaarlijker~ae00c707/