Rokers staan onder aan de donorlijst (als ze al meedoen) en bovendien geven ze geen of weinig bijdrage aan de discussie voor een eventuele orgaan donatie.

Of mijn argument verder bijdraagt aan de ontstane discussie, kan ik niet beoordelen en de reikwijdte hiervan kan ik ook niet overzien ,maar in de Nederlandse orgaan transplantatie liggen (orgaan) donaties van rokers zeker onder vuur. Het is merkwaardig dat in een studie, welke is gepubliceerd in The Annals of Thoracic Surgery , (De annalen van thoracale chirurgie) welke werd beschreven door een Brits onderzoeksteam ( gegevens zijn openbaar) , anders zijn dan de publicaties over rokerslongen die wij lezen . De conclusie van het onderzoek is helder, na transplantatie van de rokerslongen zijn er niet meer klachten ontvangen dan na transplantatie van niet-rokers longen. Volgens Dr. Pierre-Emmanuel Falcoz of Nouvel Hôpital Civil, Strasbourg, kan het tekort van organen op deze manier worden verholpen en zou het de wachttijd in donorland kunnen verkorten.
Conclusions: https://www.annalsthoracicsurgery.org/article/S0003-4975(13)02583-6/abstract
In our experience, history and extent of donor smoking do not significantly affect early and midterm outcomes after LTx. Although this finding does not obviate the need for longer-term observation, donor lungs from even heavy smokers may not per se contraindicate LTx and may provide a valuable avenue for expanding donor organ availability. ( LTx is afstoting)
Verder kom ik tot de conclusie , dat ondersteunende berichten van tabak niet of nagenoeg niet te vinden zijn op internet en dat het demoniseren van rokers op internet, kranten en andere publicaties zijn weg heeft gevonden zonder veel weerspraak. Het is jammer dat 23% van ons transplantatie potentieel veel beperkingen kan ervaren bij het beschikbaar stellen of ontvangen van organen.