Een cultuur van angst ontstaat bij huidige werknemers en bij nieuwe sollicitanten omdat banen door roken op de tocht zouden komen te staan.

Deze maatschappelijke situatie is voor velen al ondragelijk. Ook zijn er heel veel vragen onbeantwoord gebleven door organisaties die de tafels van onze staatssecretaris hebben bezocht en ingestemd hebben met zijn akkoorden. Eenzijdige informatie is de enige verkregen informatie,waarbij rokers, corpulente mensen en alcohol liefhebbers zeker geen vreugdedansje hebben gemaakt na het lezen van zijn berichtgeving. Er is geen draagvlak en instemming onder rokers om geïnstalleerde rookruimten per 1 juli 2022 te verbieden. De gemeenten, bedrijven ,buren gaan daar hinder en overlast van ondervinden en zullen dan moeten dealen met de ontstane gebeurtenissen. Het is een 1e stap van de staatssecretaris, die met deze onzalige plannen een streep heeft gezet onder het genot van vele rokers. Tabakgebruikers zullen per 1 juli 2022 hun heil ergens anders moeten zoeken want een verbod van rookruimten zal dan een feit zijn. Niet rokers, die rokers vergezellen naar een rookruimte behoren dan tot het verleden en met zo’n redenering, zijn knikkende knieën verleden tijd. 

Corpulent en liefhebber
Ook aan corpulente mensen kleeft een probleem, te dik zijn is een ‘eigen schuld, dikke bult’ verhaal en met die gedachte worstelen velen van ons. Dikke mensen hebben het stempel van weinig discipline, terwijl op slanke mensen onbewust het stempel van succes wordt geplakt. Alcohol liefhebbers ontkomen ook niet aan de gesloten akkoorden, want voor elk glas een half uur van je leven moeten inleveren is niet handig en er verstandig mee omgaan zou het leven kunnen verlengen. Nu wordt er in het bruine café alcohol gedronken en is het een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Je ontmoet daar kennissen en vrienden, je bent actief en je behoort zo langzamerhand tot het inventaris van het café. Maar helaas worden vaak de deuren gesloten en is er geen of weinig alternatief meer voor het bruine café. Eetcafés en coffeeshops zullen vaker hun deuren openen en ontmoetingsplaatsen zoals bruine cafés worden schaarser in het land. Het is een verarming voor de stad, het dorp, het platteland en een stukje huiselijke cultuur zal langzamerhand uit het (straat)beeld verdwijnen. Alvast een proost op het nieuwe leven zonder enige gezondheidsrisico’s.