Toevoeging SRB op het artikel van Mei Li Vos
Dat roken niet bijdraagt aan je lichamelijke gesteldheid hoeft verder geen betoog, maar volgens het CBS rookt 23% van de inwoners van Nederland en zijn de verzonden berichtgevingen vaak erg sturend.

Als het om verzekeringen gaat, is de discussie al gearomatiseerd , want rokers betalen gewoon meer voor hun verzekering. Spreken wij dan van verzekeringsongelijkheid, jazeker en dat is vele gevallen al zo. Maar hoe zit het nu met de controle voor sigaretten? Volgens de ISO , International Organization of Standardization wordt in Nederland en de rest van de EU, door de tabaksindustrie deze methode gebruikt en dat is voorgeschreven door de Europese Commissie. Iedere andere suggestie omtrent dit onderwerp snijdt geen hout. De schadelijkheid of toevoeging aan de sigaret is voor de consument een moeilijk te controleren fenomeen ,maar in het artikel van Mei Ling Vos hebben haar gedachte(s), zonder tegenspraak ,al de vrije loop gekregen, zodat enig commentaar weinig meer toevoegt. Verslaving(en) en andere verschijnselen van de sigaret zijn sterk afhankelijk van het gebruik door de tabaksconsument, is hij of zij een sociale roker of is het onderhevig aan een meer heftig gebruik van tabak? Overigens zei het OM dat roken dodelijk is en dat het ontwerp van sigaretten daaraan bijdraagt, maar tabaksproducenten handelen niet in strijd met de wet- en regelgeving” aldus het OM en de industrie ontloopt hiermee de strafrechtelijke dans. Uiteraard zijn alle genotsmiddelen op den duur dodelijk en de bijzondere opmerking, roken is dodelijk van het OM is dan ook volstrekt overbodig. Maar zijn wij nu op het pad gekomen van de sociaal wenselijke antwoorden (tabak) gekomen of moeten wij nu een geel protest hesje gaan dragen om te protesteren?

Mei Li Vos
Bestuurder AVV, de democratische vakbond, in JOOP magazine
Waarom zijn tabaksfabrikanten geen moordenaars?
Of denk aan de aanklacht tegen de tabaksindustrie. Longarts Wanda de Kanter vroeg zich af waarom we roken nog steeds zo normaal vinden. Na vele longpatiënten te hebben gezien die maar niet konden stoppen met roken was dat eigenlijk een logische vraag.
Die vraag wordt nu vaak wordt gesteld, maar jaren geleden was dat een hele rare vraag, omdat meer dan de helft van de Nederlanders rookte. Inclusief vele PvdA’ers. U kent de beelden van het kabinet Den Uyl met asbakken, sigaren, shag en peuken. Dat vinden we niet meer normaal.
Maar nog steeds is het een normale gedachte dat roken of er mee stoppen je eigen keuze is. Dat is ook jarenlang het succesvolle frame van de tabaksindustrie geweest. Roken moet mogen, roken is vrijheid, roken is je eigen keuze. En dat de overheid niet zo moet zeuren want die verdient zoveel accijns op tabak. En het allerergste verwijt dat je in Nederland iemand kan maken: de antirooklobby is betuttelend. Nou, dan trekken we ons schielijk terug in ons hoekje want betuttelen in Nederland is bijkans nog erger dan diefstal of oplichting.
Maar Wanda de Kanter stelde ook de vervolgvraag: Roken is dus niet normaal, maar zijn de sigarettenfabrikanten eigenlijk niet strafbaar? In feite maken ze een product dat dodelijk kan zijn, of mensen zeer ernstig kan mishandelen. En ze hebben gelogen over de verslavende stoffen in sigaretten.
Advocate Benedicte Ficq stelde deze vraag samen met twee longpatiënten in een aanklacht tegen de tabaksindustrie. En meer mensen deden mee: op de website sickofsmoking.nl kunnen mensen deze aanklacht ondersteunen. Het Openbaar Ministerie besloot dat het geen mogelijkheid ziet om een strafzaak tegen de tabaksproducenten te beginnen, omdat sigaretten een weliswaar schadelijk maar legaal genotsmiddel zijn.
Maar Ficq zet door, en in het buitenland worden ook dergelijke zaken voorbereid. Het laatste woord is nog niet gezegd over het verzet tegen de tabaksindustrie. Roken is niet normaal.