Hoevenaars stelt dat de Casa’s uiteindelijk wellicht zelfs hun deuren moeten sluiten als de nieuwe regels worden ingevoerd. „Waarmee de schade voor ons als importeur nog groter wordt.”
Importeur Cubacigar sleept staat voor de rechter om verpakkingseisen
Sigarenbranche in opstandDoor JEROEN HENDRIKS van de Telegraaf
Gisteren, 11:30 in FINANCIEEL
De sigarenbranche komt nu openlijk in verzet tegen de anti-rookplannen van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid), na lang onder de radar kritiek te hebben gegeven. Cubacigar, de importeur van handgemaakte Cubaanse sigaren voor de Benelux, sleept de staat voor de rechter.
Dat bevestigen advocaat Kenneth Defares en directeur van Cubacigar Tony Hoevenaars. Per 1 juli aanstaande worden de wettelijke eisen aan verpakkingsmateriaal voor tabaksproducten verder aangescherpt met als doel het roken, met name onder jongeren, te ontmoedigen. Zo mogen verpakkingen straks geen reliëf of glanzend materiaal bevatten. Ook worden speciale of gelimiteerde edities van producten verboden. Cubacigar stelt door die nieuwe regels onevenredig hard te worden getroffen.
Hoevenaars: „De nieuwe verpakkingseisen slaan op de hele tabaksverkoop in Nederland, terwijl sigaren een heel ander product zijn dan sigaretten en ook een totaal ander publiek bedienen. De grote sigarenfabrikanten hebben nagenoeg alleen machinaal vervaardigde sigaren. Voor hen zijn de nieuwe eisen natuurlijk lastig, maar oplosbaar door de machines voor de verpakking eenmalig aan te passen. Voor onze sigaren, die in Cuba van begin tot eind met de hand worden gemaakt en verpakt, ligt dat compleet anders.”
De Cubaanse longfiller-industrie is in handen van Habanos S.A., een verkoopmaatschappij in eigendom van Tabacuba (het Cubaanse staatstabaksbedrijf) en tabaksgigant Imperial Tobacco. Habanos verzamelt alle longfillerbestellingen uit de hele wereld en Tabacuba verdeelt de volumes over de Cubaanse sigarenfabrieken.
Onmogelijk
„Het is onmogelijk om in Cuba voor Nederland aparte verpakkingen te maken”, stelt Hoevenaars. „Daarvoor is de Nederlandse markt te klein voor Habanos. En producent Tabacuba is daar, door de veelheid van producten en fabrieken, organisatorisch niet toe in staat.”
Op basis van de huidige verpakkingsregels moeten nu al alle kisten die uit Cuba komen al in het Belgische Overijse – waar Cubacigar (een 100%-dochter van Habanos) zetelt – handmatig worden voorzien van anti-rookwaarschuwingen.
Hoevenaars: „Als de plannen doorgaan, dan moeten we straks alle Cubaanse kisten (met uitzondering van sigaren vanaf 3 gram die voor 20 mei 2016 zijn uitgebracht, die vallen onder een eerder regime. red.) uitpakken en de sigaren opnieuw verpakken in extra aan te kopen ’neutrale’ kisten. Dat is veel extra werk, want het gaat om honderden verschillende typen sigaren. En dat aantal zal alleen maar toenemen door de vele nieuwe introducties.”
Hoevenaars vervolgt: „En het maakt gelimiteerde, genummerde edities in speciale edities in bijvoorbeeld humidors en potten zo goed als onverkoopbaar. Want die kostbare, speciale verpakkingen kunnen wij dan weggooien. En een sigarenliefhebber gaat daar niet de prijs voor betalen die het in de originele verpakking waard was. Wij kunnen dan alleen voor een verliesgevende prijs verkopen. Feitelijk is er daardoor sprake van een onbedoeld verbod op de verkoop.” De importeur haalt zo’n 25% van de omzet uit die specials, aldus Hoevenaars.
De Cubacigar-directeur voorziet ook grote schade voor bijvoorbeeld de vier Casa del Habanos (een soort zelfstandige flagshipstores) in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Almere. „Zij halen ruim 40% van hun totale omzet uit dergelijke speciale edities.”
Yuri Dijkstra, mede-eigenaar van de Casa del Habano in Almere, bevestigt dat het ’een zeer zware domper’ zou betekenen als zij die specials niet meer mogen leveren. „Je kunt alles in een neutrale kist verpakken, maar de verzamelwaarde wordt dan nul. Komt bij dat mensen in omliggende landen de originele verpakkingen gewoon kunnen kopen, dus er gaat omzet weglekken.”
Hoevenaars stelt dat de Casa’s uiteindelijk wellicht zelfs hun deuren moeten sluiten als de nieuwe regels worden ingevoerd. „Waarmee de schade voor ons als importeur nog groter wordt.”
Onbegrip
Volgens Dijkstra leeft er groot onbegrip onder sigarenliefhebbers en -verkopers over de nieuwste verpakkingseisen „De maatregelen zijn vooral bedoeld om het roken onder jongeren tegen te gaan. Dat is natuurlijk prima, maar er komt geen jongere bij ons in de winkel voor sigaren, alleen volwassen liefhebbers.”
Importeur Hoevenaars: „Wij onderschrijven de doelstelling van de overheid in het algemeen. Ik ga ervan uit dat het nooit de bedoeling is geweest om onze volkomen legale business onmogelijk te maken, maar men beseft in Den Haag niet hoezeer deze regels ons raken.” Advocaat Defares vult aan: „Ik denk dat de nieuwe verpakkingseisen, die gericht zijn op sigaretten, hun doel voorbij schieten want een een matte in plaats van glanzende verpakking zal een sigarettenroker niet tegenhouden. Maar de enige die echt de pineut is door deze aangescherpte regels is de longfillerindustrie.” De zaak van Cubacigar tegen de staat dient bij de rechtbank in Den Haag eind mei.