Iedere jongere die gaat roken is er één te veel. Elke volwassen roker wil –denk ik- deep down stoppen. De vraag is of de overheid dat moet stimuleren door een onafgebroken stroom van pesterijen op de roker los te laten. Zo wordt de roker nu gedwongen in België te gaan shoppen, want veel goedkoper. En in huiskamerkroegen moeten 12 rokende mannen en vrouwen hun gewoonte stoppen. Vindt de overheid niet goed. De goed georganiseerde anti-tabaksindustrie kraait  victorie.  Geweldig gedaan he? De werkgelegenheid in die industrie is weer voor even gegarandeerd. Want: op naar de volgende pesterijen!

En die kondigen zich al aan. Spoedig spreekt de Kamer over een serie Brusselse voorstellen die het jeugdroken moeten indammen. En wel met bijvoorbeeld deze voorstellen: pakjes moeten worden voorzien van gruwelijke foto’s, de oudere jongeren onder ons mogen hun pijptabak niet meer roken en de menthol roker (gemiddelde leeftijd: 45 jaar) zal het product niet meer kunnen kopen en het illegaal moeten aanschaffen.

Waarom dan niet verbieden?

Als het klopt wat de overheid nu al op de pakjes aan waarschuwingen laat drukken, is het eigenlijk immoreel dat de overheid het product niet verbiedt. Ik vrees echter dat hier lef ontbreekt. Of is het besef dat we verslaafd zijn aan de accijnsinkomsten en dat het illegale circuit de levering van tabak over zal nemen? Of is het besef dat een niet-aflatende stroom ‘ontmoedigingen’ (lees:pesterijen) de banen in de anti-tabaksindustrie weer een tijdje in stand houdt?

Dat verbod zal er dus wel niet komen, maar laten we nadenken over effectieve maatregelen die jongeren van het roken afhouden en stop met die pesterijen.

Ton Wurtz (voorzitter van Stichting Rokers Belangen)