Jongeren beginnen later met alcohol en sigaretten

Kinderen beginnen steeds later te drinken en te roken, blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tegelijk waarschuwen de wetenschappers voor de impact van groeiende sociale ongelijkheid in de gezondheid.

 

De ‘Health Behaviour in School-aged Children’-studie (HBSC) wordt elke vier jaar afgenomen bij 220.000 leerlingen van elf, dertien en vijftien jaar uit 42 voornamelijk Europese landen of regio’s. Ze gaat onder meer na hoe tevreden jongeren zijn over hun leven, en hoe gezond ze leven.
Uit de studie blijkt onder meer dat het aantal Vlaamse vijftienjarigen dat op dertienjarige leeftijd voor het eerste rookte of dronken was, significant gedaald is. Hetzelfde geldt voor wekelijks roken en drinken bij kinderen van elf tot vijftien jaar.

Sigaretten

Tussen 2009-2010 en 2013-2014 (de meest recente studie) is het aantal vijftienjarige jongens dat al gerookt had op dertienjarige leeftijd gedaald van 26 naar 22 procent, bij meisjes daalde dat percentage van 22 tot 13. De Belgische jongeren scoren beter dan het gemiddelde.