Klikspaan, boterspaan, je mag niet door mijn straatje gaan, wie zong dit kinderliedje vroeger niet? Sla een willekeurig woordenboek open en zie dat klikspaan ‘verrader’ betekent. Klikken gaat uit van een negatieve intentie. Je doet dit om een ander een loer te draaien. De SRB maakt onderscheid tussen klikken en „informatie delen” en met laatste bedoelen wij zorgen delen .Iemand vervolgens aan de schandpaal nagelen, of dat nu de klikker of de verklikte is, is volgens de SRB not done.

Het Turkse Ministerie van Volksgezondheid heeft een applicatie ontwikkeld om inbreuken op de rookwetgeving te melden. Dat hiermee een klikdienst wordt opgetuigd om Turkse burgers
Recep Akdağ, de Turkse minister van Volksgezondheid, stelde de app ‘Groene detector’ (Yeşil Detektör) voor aan het grote publiek. De app werd ontwikkeld in samenwerking met de Groene halve maan, een Turkse hulporganisatie voor het bevechten van verslavingen. De applicatie maakt het mogelijk om rookovertredingen makkelijker te melden.
De minister verklaarde dat de gezondheid van zijn burgers op de eerste plaats komt en dat de nieuwe technologie doorslaggevend zal zijn in de strijd tegen tabak.
“Volgens het huidige systeem moet een persoon eerst een nummer bellen als er sprake is van een overtreding, waarna de autoriteiten een controleur sturen naar de plek in kwestie. Dit systeem is echter omslachtig en biedt niet de gewenste resultaten. Dankzij de ‘Groene detector’ app zal meteen een verwittiging worden gestuurd naar ons systeem met de coördinaten van de plek waar de overtreding zich heeft voorgedaan. Hierdoor kunnen onze controleurs sneller ter plekke zijn. De gezondheid van onze bevolking is primordiaal. Burgers moeten niet zwijgzaam toekijken wanneer een inbreuk zich voordoet, maar moeten deze aangeven,” aldus Akdağ.
Sinds januari 2008 is het in Turkije verboden om te roken in gesloten ruimtes. Volgens Akdağ zullen de gezondheidswaarschuwingen op de sigaretten ook groter worden: “De gezondheidswaarschuwingen op tabaksproducten zullen nog groter worden en er wordt een minimale plaats voorzien voor de merknaam. We volgen hierbij het Australisch voorbeeld dat op dit vlak een trendsetter is geweest,” aldus Akdağ. Hij benadrukte ook dat de verandering in Australië positieve resultaten heeft teweeggebracht.
De minister voegde hieraan toe dat de sigaretten voortaan ook buiten het zichtbereik van klanten zullen worden verkocht.