Afgelopen zaterdag stond er in het Parool een artikel van Christian Clerx over roken.

Het is een interessant stuk over Café Amsterdam die ,zoals het stuk omschrijft, de rookregels voor het buitenterras zelf bedenkt. Goed gastheerschap zoals in de Horeca bepleit wordt gaat niet op voor Café Amsterdam en de vraag van Christian Clerx om teruggebeld te worden over de “verboden te roken sticker” op het terras blijft onduidelijk. Wat wel duidelijk is , is dat geen van de bezoekers last of hinder heeft gehad van het rookgedrag van Christian.
Telefonisch contact van Christian met de NVWA leert dat er geen opgelegde regels zijn voor het wel of niet mogen roken op het terras, het is beleid aan de uitbater. Mevr. Milene Hoving, uitbater/eigenaresse van Café Amsterdam zegt dat stinken, lees; een vooroordeel , de reden is om roken buiten te verbieden. Onderzoek van Christian Clerx laat echter zien dat het terras een publieke ruimte is welke met een vergunning als buitenterras wordt gebruikt.
De terechte vraag van Christian Clerx was waarom een terras rookvrij moet zijn die door de Gemeente Amsterdam als publieke ruimte ter beschikking wordt gesteld aan Café Amsterdam. De eigenaresse, mevr. Milene Hoving van Café Amsterdam nam niet de moeite om Christian Clerx terug te bellen. De vraag over deze bijzonder kwestie ligt nu bij de NVWA. Welke regel is van toepassing , die van willekeurig rookverboden uitdelende horecaondernemers of die van de publieke buitenruimte waar gerookt mag worden. Het is een bijzondere kwestie en bovendien spreekt het begrip Gastvrijheid niet echt tot de verbeelding van Café Amsterdam.