Klacht: EO inzake uitzending 23 april Nederland 2 , 21.30 over TBS- kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum

Geachte redactie,

Bij het zien van uw uitzending op 23 april jl, was ik net als vele anderen, die betrokken zijn bij de Stichting Rokersbelangen, geschokt door de woorden - namens de redactie - in de uitzending dat 'sigaretten in dezelfde categorie vallen als drugs en wapens'.
Dat het roken van sigaretten slecht is voor de gezondheid van de roker, zal niemand willen ontkennen. Echter, uw voorstelling dat het bij sigaretten om een illegaal product gaat of plompverloren dat voor te stellen gaat echt te ver.
Tabaksproducten, waaronder sigaretten, zijn legale genotsmiddelen en daar is geen enkel misverstand over.

 

Iets anders zou het zijn als u 'gesmokkelde sigaretten van over de grens, zelfs buiten de EU' of namaaksigaretten als illegaal zou bestempelen; beide behoren tot die categorie waarover geen Nederlandse accijns betaald wordt en die niet via de legale verkoopkanalen in Nederland gekocht zijn.

In uw uitzending doet u met uw moraliserende, althans vooringenomen houding om sigaretten als crimineel te bestempelen geen recht aan de werkelijkheid. Sterker, uw commentaar in genoemde reportage is in strijd met de waarheid: tabak is niet illegaal in Nederland, tenzij gekocht via zwarte handel of in de vorm van namaak.

Zo'n moraliserende houding past u ook niet en die draagt zelfs bij tot vergaande intolerantie in de samenleving, en zeker bij de (rokende) bewoners van Rooyse Wissel in Oostrum.

Is het echt uw taak om aan 17 miljoen Nederlanders uw wil op te leggen over wat 'vies en fout' is in uw beleving, al dan niet gebaseerd op een missie om via een TV-item het nieuws over/van Gods Koninkrijk door te geven?

Een rectificatie zou u en de EO sieren.
Via de site van SRB ben ik bereid uw rectificatie te publiceren.

Met vriendelijke groet,

Ton Wurtz
voorzitter SRB